Πολιτική

Ιστορική συμφωνία 195 κρατών για την κλιματική αλλαγή #COP21

Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή ενέκριναν πριν από λίγο τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Στην έγκριση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη προέβησαν οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στο Παρίσι.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που παγκόσμια συμφωνία ενώνει τις πλούσιες και τις φτωχές κυβερνήσεις, σε ό,τι αφορά στον κοινό τους στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

COP21 demonstration in Paris

Σημειωτέον πως η ιστορική αυτή στιγμή θέτει τέλος στις έντονες διαπραγματεύσεις 13 ημερών και έρχεται κατόπιν προσπαθειών που διήρκησαν τέσσερα έτη και που είχαν ως στόχο την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

e003d08ec99a45b6851eaf049f3e4296

«Η Συμφωνία του Παρισιού έχει εγκριθεί», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς που ηγούνταν των διαπραγματεύσεων. «Κοιτάζω την αίθουσα, βλέπω ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» δήλωσε, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

0ff5bc24ffe748e984b2faaacc3c3100

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε στο βήμα, αντήλλαξε μια χειραψία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, ενώ η γενική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή Κριστιάνα Φιγκέρες και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Γαλλίας Λοράνς Τουμπιανά αγκαλιάστηκαν.

Η συμφωνία δεσμεύει τις κυβερνήσεις να διατηρούν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ), αλλά και να εργαστούν προκειμένου να επιτύχουν μείωση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό.

Αυτό σημαίνει πως, εάν η συμφωνία τεθεί σε εφαρμογή, εταιρείες και πολίτες θα κληθούν να περιορίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε έναν μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας.

7ed86a80e63043a2bdf5f4ef4b0bae48

Show More

Antri Tasou

Σπούδασε στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button