Πολιτική

Μετά τον Κώστα Κληρίδη, ποιός;

Ποιός θα είναι ο διάδοχος του Κώστα Κληρίδη και τι θα γίνει με τη θέση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα μετά την Παπασάββα-Ερωτοκρίτου εποχή;

Σε λίγους μήνες από τώρα, ο νυν Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης θα πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, αφού θα έχει συμπληρώσει το όριο αφυπηρέτησης που είναι τα 68 έτη.

Ποιος θα είναι ο νέος Γενικός Εισαγγελέας;

Το πρόσωπο που θα διορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αναλάβει καθήκοντα Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι ακόμη γνωστό αλλά ούτε αποφασισμένο. Εντούτοις, εδώ και αρκετούς μήνες φημολογείται έντονα το όνομα του τέως υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου.

Πλην όμως αυτού, τρία νέα πρόσωπα έρχονται να προστεθούν στη λίστα του Προέδρου. Πρόκειται για τρεις δικηγόρους – μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης και ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, επικρατέστερος όλων θεωρείται ο υπουργός Σάββας Αγγελίδης, με τον οποίο έχει γίνει ήδη συζήτηση και φαίνεται να καλοβλέπει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Ιωνάς Νικολάου, ο Κυριάκος Κούσιος, ο Γιώργος Σαββίδης και ο Σάββας Αγγελίδης.

Το μεγάλο άγνωστο Χ, βρίσκεται στο τι θα γίνει με τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Υπάρχουν δύο σενάρια για τη θέση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η οποία παραμένει κενή από τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά από την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την τότε απόλυση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τα καθήκοντά του.

Σε πολλούς δικαστικούς κύκλους η θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κρίνεται ως αχρείαστη, καθότι ιστορικά αυτή η θέση εφευρέθηκε στο Σύνταγμα για την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη Γενική Εισαγγελία και τροποποιήθηκε η παραμονή της με το δίκαιο της ανάγκης. Επιπρόσθετα, οι τελευταίοι δύο Βοηθοί Γενικοί Εισαγγελείς, έφυγαν κακήν κακώς λόγω αυθαιρεσίας και σκανδάλων στο λειτούργημα τους.

Από τη μια ο Άκης Παπασάββας με τα εμφυτεύματα δοντιών αξίας 17 χιλιάδων ευρώ που τα φέσωσε στο δημόσιο και που μετά αναγκάστηκε να τα επιστρέψει κι από την άλλη ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ - ΡΙΚΚΟΣ
Ο Άκης Παπασάββας (αριστερά) και ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου (δεξιά).

Συνεπώς, πολλοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος πλήρωσης αυτής της θέσης και καλύτερα για τη Νομική Υπηρεσία να παραμείνει κενή διότι διαχρονικά παρατηρήθηκαν προβληματικές καταστάσεις. Φυσικά το αν θα παραμείνει κενή ή όχι θα το αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος έχει τη συνταγματική εξουσία για να διορίσει ή να κρατήσει κενή τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Διαβάστε περισσότερα

Giorgos Ioannides

Ο Γιώργος Ιωαννίδης γράφει για θέματα που αφορούν την πολιτική σε Κύπρο, Ελλάδα και ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close