ΚυβέρνησηΠολιτική

Νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 καταρτίζει το ΥΠΟΙΚ

Εξετάζονται και οι αλλαγές που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους του Υπουργείο Οικονομικών.

Την κατάρτιση νέου κειμένου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 ξεκίνησε το Υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, μία μέρα μετά την απόρριψη του αρχικού νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι θα συντάξουν το νέο κείμενο, εξετάζουν παράλληλα τις αλλαγές που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως ανέφερε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πληροφόρηση από ανώνυμους αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ.

Σε μία προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση και υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης συνεχίζει τις επαφές με πολιτικά κόμματα. Θεωρούν ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η κατανομή των δαπανών μετά και την έγκριση του δωδεκατημορίου για τον Ιανουάριο από τη Βουλή.

Πάντως, ανώνυμος τεχνοκράτης του ΥΠΟΙΚ κατέστησε σαφές ότι παρά την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού δεν τίθεται θέμα αθέτησης των υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Εξήγησε ότι αυτές οι πληρωμές γίνονται από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και δεν εξαρτώνται από την έγκριση της Βουλής.

Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι σε περίπτωση παρατεταμένου αδιεξόδου θα υπάρξουν άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις και το κράτος θα καταρρεύσει εάν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός το αργότερο έως τον Μάρτιο.

«Αν μέχρι τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο δεν υπάρξει εγκεκριμένος προϋπολογισμός το κράτος θα καταρρεύσει, αφού δεν θα μπορεί να διενεργείται καμία δαπάνη», είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ανώνυμος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, παραπέμποντας και σε προηγούμενες αναφορές του Υπουργού Οικονομικών περί στάσης πληρωμών.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 είναι πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο τις αξιολογήσεις της Δημοκρατίας.

Απόψε είναι προγραμματισμένη η έκδοση πράξης αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος αξιολογήσεων για το 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button