Πολιτική

Πάει για αυτοδιάλυση η Βουλή;

Για να διαλυθεί η βουλή θα πρέπει ψηφίσει υπέρ πάνω από το 50% των βουλευτών (29 ψήφοι). Σε περίπτωση που περάσει η πρόταση, τότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές εντός 30 ή 40 ημερών από τη διάλυση της Βουλής, ίσως στις 22 ή 29 Νοεμβρίου.

Ενώπιον της ολομέλειας αναμένεται να τεθεί σήμερα η πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής, στην πρώτη συνεδρία μετά το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια» που αποκάλυψε το Αλ Τζαζίρα και τις παραιτήσεις που ακολούθησαν από τους άμεσα εμπλεκόμενους, του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη (Κίνημα Αλληλεγγύη) και του βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη (ΑΚΕΛ).

Η πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής θα κατατεθεί από το Κίνημα Οικολόγων και την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου και για να περάσει χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τις θετικές ψήφους πέραν του 50% της Ολομέλειας (29 ψήφους). Σε περίπτωση που η πρόταση υπερψηφιστεί, τότε θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές εντός 30 ή 40 ημερών από τη διάλυση της Βουλής, ίσως στις 22 ή 29 Νοεμβρίου.

Το ενδεχόμενο να περάσει η πρόταση είναι ανοικτό, αφού με τα όσα δήλωσαν δημόσια οι πολιτικές παρατάξεις φαίνεται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί ο αριθμός των ψήφων που χρειάζεται. Βέβαια αυτό θα το δούμε την ώρα της ψηφοφορίας, εφόσον κάνουν πράξη τα λόγια τους και δεν υπάρξουν «απουσίες» ή ακόμα και «αποστασίες».

Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, πέραν των Οικολόγων και της Άννας Θεολόγου, θετικοί στην πρόταση δήλωσαν ότι είναι: ΔΗΣΥ (18), ΕΔΕΚ (3) και ΕΛΑΜ (2). Άρα 26 ψήφοι θετικοί. Αρνητικοί στην πρόταση δήλωσαν ότι είναι: ΑΚΕΛ (16), ΔΗΚΟ (7), Αλληλεγγύη (3), Συμμαχία Πολιτών (1) – από το ΑΚΕΛ αφαιρείται η μία ψήφος καθότι ο Αδάμος Αδάμου θα εκλεγεί σήμερα στην Προεδρία της Βουλής και ως είθεσται δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Άρα 26 ψήφοι αρνητικοί. Από την εξίσωση υπολείπονται οι 3 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι αποχώρησαν πρόσφατα από το ΔΗΚΟ και δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα της διάλυσής της Βουλής.

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επεξηγώντας την απόφαση για αυτοδιάλυση της Βουλής, είπε ότι «μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, ώστε να μπορέσει να εξετάσει και τους προϋπολογισμούς και ενδεχομένως απορρίπτοντας τους, να οδηγήσει την κυβέρνηση και σε πρόωρες προεδρικές εκλογές». Ζητούν, είπε, να γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές γι’ αυτό και καταθέτουν και σχετικό ψήφισμα στην Ολομέλεια της Βουλής, με το οποίο ψήφισμα η Βουλή θα ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Θετικός στην προοπτική αυτοδιάλυσης της Βουλής και διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. «Η θέση μας για το θέμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι θετική. Δεν θα θέλαμε όμως σε αυτά που βιώνει ο τόπος ακόμα ένα θέμα στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας. Γι’ αυτό και αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση ο ΔΗΣΥ τοποθετείται θετικά, παίρνοντας και το μήνυμα της κοινωνίας», είπε.

Το ΑΚΕΛ δια του Εκπροσώπου Τύπου Στέφανου Στεφάνου, δήλωσε ότι η θέση του κόμματός του σχετικά με την πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής είναι ξεκάθαρη: Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων που στήθηκε στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθισε την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Όταν ο Πρόεδρος αναλάβει τις ευθύνες του και παραιτηθεί, τότε να μιλήσουμε και για τη Βουλή και τις ευθύνες της», ανέφερε.

Εναντίον τάχθηκε με ανακοίνωση και δηλώσεις του Προέδρου του το ΔΗΚΟ. «Ως ΔΗΚΟ δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υποβάλλεται από κάποιους αίτημα να παραιτηθεί η Βουλή, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης που εξάπλωσαν τη διαφθορά. Ελπίζω να αντιλαμβάνονται οι εισηγητές της πρότασης πως έτσι, εξαφανίζουν το μοναδικό εμπόδιο που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, στη συγκάλυψη της διαπλοκής», ήταν η θέση του.

Αν η πλειοψηφία της Βουλής συναινεί και εγκρίνει τις πρόωρες εκλογές από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχει ένσταση, ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του. Η θέση του κόμματος είναι η ενδεχόμενη αυτοδιάλυση να γίνει, αφότου ολοκληρωθεί η ψήφιση των προϋπολογισμών.

Η Συμμαχία Πολιτών ανέφερε ότι σε μια εποχή που πλημμυρίσαμε από σκάνδαλα διαπλοκής ας μην πλημμυρίσουμε κι από λαϊκισμό και δημαγωγία, είναι η θέση του κόμματος. Αφού απομένουν ελάχιστοι μήνες για ολοκλήρωση της θητείας της υφιστάμενης βουλής, η εν λόγω πρόταση φαίνεται να στερείται ουσίας. Εάν απέμεναν 1-2 χρόνια θητείας στην εν λόγω Βουλή, τότε και η πρόταση αυτή θα ήταν ουσιώδης, σημείωσε.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη τάσσεται κατά της αυτοδιάλυσης της Βουλής και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, θεωρώντας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «είναι εκ του πονηρού οι προθέσεις για πρόωρες εκλογές» και ότι δεν θα οδηγήσουν σε ανανέωση της Βουλής, αλλά σε επανεκλογή των ιδίων ανθρώπων. Εκφράζει την άποψη ότι «αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και με τον λαό και με την τρέχουσα πολιτική ηθική, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκλογές νωρίτερα από τον Μάη το 2021, αλλά όχι τώρα».

Το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι αν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση να δοθεί ο λόγος στον λαό, τότε δηλώνει σύμφωνο στην αυτοδιάλυση της Βουλής.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button