Πaraπolitics

Ο Χάρης, η επόμενη μέρα και ο Αβέρωφ

Από σήμερα λοιπόν ο Χάρης είναι επίσημα εκτός κυβέρνησης. Τώρα δεν έχει παρά να επιστρέψει στην πολιτική μάχη. Αλλά ποια μάχη;

Ύστερα από επτά χρόνια στο πηδάλιο της οικονομίας της Κύπρου, ήρθε η ώρα για τον Χάρη Γεωργιάδη να αποχωρήσει, όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο λόγω των έντονων επικρίσεων που δέχθηκε, μετά τις ευθύνες που του απέδωσε η Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε, που ο Χάρης Γεωργιάδης δεν ήθελε τον επαναδιορισμό του στο Υπουργείο Οικονομικών μετά την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. Μετά τους μετεκλογικούς τριγμούς της συζήτησης ότι ο Χάρης είχε βάλει πλώρη για να διεκδικήσει την Προεδρία του ΔΗΣΥ, του ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις από Προεδρικό και Πινδάρου να μείνει στην κυβέρνηση, όπως και τελικά έγινε. Διεκδίκησε το Υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο διορίστηκε αντί αυτού ο Νίκος Χριστοδουλίδης και έτσι αναγκάστηκε να μείνει στο Υπουργείο Οικονομικών.

Από σήμερα λοιπόν ο Χάρης είναι επίσημα εκτός κυβέρνησης. Θα μείνει και εκτός του στενού πυρήνα του κόμματος; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον αντικατέστησε με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη στον προχθεσινό ανασχηματισμό, τώρα δεν έχει παρά να επιστρέψει στην πολιτική μάχη. Αλλά πoια μάχη;

Η θέση για την οποία φαίνεται να ετοιμάζεται είναι αυτή του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ. Οι εκλογές στον ΔΗΣΥ όμως αργούν και στη θέση αυτή βρίσκεται σήμερα ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου. Πάντως άμεσο θέμα παραίτησης του Ευρωβουλευτή λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων δεν υπάρχει, άρα ο μόνος τρόπος για να πάρει τη θέση ο Χάρης Γεωργιάδης, είναι να ζητηθεί από τον Χριστοφόρου ή και να του ασκηθεί πίεση να υποβάλει παραίτηση λόγω του ότι τα καθήκοντα του είναι στην Ευρώπη και να γίνει εκλογικό συνέδριο, χωρίς ανθυποψήφιο.

Σίγουρα θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2021, όμως τον τελευταίο λόγο για το αν ο Χάρης θα πάει τώρα πίσω στο κόμμα, τον έχει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού πλέον η Πινδάρου ελέγχεται από τον ίδιο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Αβέρωφ όμως θέλει τον Χάρη στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, έτοιμο να τον διαδεχθεί;

Αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ξεκινήσει διεργασίες για τη δική του πιθανή υποψηφιότητα στις Προεδρικές του 2023, όπως φαίνεται από πολλές κινήσεις του, τότε πολύ πιθανόν να δούμε τον Χάρη Γεωργιάδη να διαδέχεται ξαφνικά τον Λευτέρη Χριστοφόρου, γιατί σίγουρα ο Αβέρωφ θα χρειαστεί τη στήριξη του Χάρη έτσι ώστε να συσπειρώσει τον ΔΗΣΥ.

Αν από την άλλη ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κλείσει την πόρτα στον Χάρη Γεωργιάδη, τότε το πολιτικό σκηνικό εντός ΔΗΣΥ θα πάρει συγκρουσιακό χαρακτήρα, λόγω και της γενικότερης δυσαρέσκειας είτε προς το κόμμα είτε προς την κυβέρνηση, μεγάλης μάζας κομματικών στελεχών.

Online Parapolitics

Online ParaPolitics... coming soon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button