Πολιτική

ΠτΔ: Η πρόταση μου μπορεί να οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού

OnlinEpikairotita — Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε στους πολίτες, μέσω διαγγέλματος, την πρόταση που υπέβαλε προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Την πρότασή του προκειμένου όχι απλά να υπάρξει πρόοδος αλλά ακόμη και συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, παρουσίασε απόψε στον λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας την Τουρκία και την τ/κ πλευρά να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση αυτή, αν όντως επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού, όπως είπε.

Ειδικότερα, σε αποψινό διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η πρότασή του, η οποία υπεβλήθη λόγω της «κρισιμότητας των στιγμών και με μοναδικό στόχο να αποτρέψω ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο», προνοεί την σύγκληση διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη για ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τη συζήτηση και ολοκλήρωση του εδαφικού εφόσον υπάρξει κατάληξη στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

Αναλυτικότερα η ενακτήρια δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη:

Νοιώθω την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, όπως άλλωστε αποτελεί υποχρέωσή μου, προκειμένου να ενημερώσω για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων αλλά και για την πρόταση που την περασμένη βδομάδα υπέβαλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα να κάνω ξεκάθαρο πως στόχος μου δεν είναι ούτε να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά ούτε και να σχολιάσω τα όσα μου αποδίδονται είτε από Τουρκικής ή Τουρκοκυπριακής πλευράς, είτε, δυστυχώς, και από πολιτευόμενους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Στόχος μου είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για μια πρόταση, η υιοθέτηση της οποίας θα δημιουργήσει τις βάσιμες προοπτικές για να μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Όπως όλοι καλά γνωρίζουν, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα 5 Κεφάλαια της Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Περιουσιακού, Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού με την ανταλλαγή Χαρτών – για πρώτη φορά – επί συμφωνημένου πλαισίου, παραμένουν διαφωνίες ή και καταγράφονται υπαναχωρήσεις επί των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ένα σημαντικό Κεφάλαιο που αποτελεί και την κύρια πηγή της επικρατούσας απαράδεκτης κατάστασης, είναι η συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων όπως και η Συνθήκη Εγγυήσεων.

Μετά την άρνηση της Τουρκοκυπριακής πλευράς να καταθέσει Χάρτες επί του Εδαφικού στο Mont Pelerin και την εμμονή της πως για να το πράξει θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί πολυμερής Διάσκεψη, αλλά, βεβαίως, και της δικής μας επιθυμίας πως, επιτέλους, θα έπρεπε να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, την 1η Δεκεμβρίου 2016 έλαβα την απόφαση ευθύνης για πραγματοποίηση διάσκεψης επί του Κυπριακού στη Γενεύη.

Στη Γενεύη, πέραν από την ανταλλαγή Χαρτών εντός συμφωνημένου πλαισίου – επαναλαμβάνω για πρώτη φορά– πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη για την Κύπρο, έστω και χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά ταύτα, όπως καταγράφεται και στο Ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών της 12ης Ιανουαρίου 2017, απεφασίσθη η σύσταση ομάδων τεχνοκρατών για προετοιμασία της συνέχισης της Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο.

Μετά τη σύσκεψη των τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου 2017, οι δύο ηγέτες, συνεπείς στα συμφωνηθέντα της Γενεύης, αποφάσισαν την 1η Φεβρουαρίου 2017 να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμάσουν, σε συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου.

Ταυτόχρονα εισηγήθηκα την καταγραφή επί ενός τριπτύχου:

1. των συγκλίσεων και συναντιλήψεων που είχαν μέχρι εκείνη την στιγμή επιτευχθεί,
2. των εκκρεμοτήτων που η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μικρή, όπως επίσης,
3. των θεμάτων εκείνων που, όπως προέκυπτε από την μέχρι τότε συζήτηση, υπήρχαν ουσιώδεις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή, πρότεινα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη όπως προχωρήσουμε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη και με απόλυτο σεβασμό στην αρχή ότι, τίποτα δεν θεωρείτε συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, να ενημερώσουμε σχετικά τον Κυπριακό λαό για την πρόοδο που είχε μέχρι τότε επιτευχθεί.
Η αντίδραση της Τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν αρνητική και στα δύο αιτήματα.

Με την επανάληψη των συνομιλιών στις 11 Απρίλιου, ύστερα από την αναίτια διακοπή του διαλόγου για δύο μήνες, συμφωνήθηκε ένας νέος κύκλος συναντήσεων, με ημερομηνία εκτίμησης των αποτελεσμάτων την 17η Μαΐου.

Κατά την τελευταία συνάντηση της 17ης Μαΐου, 2017, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλούμενος την έλλειψη προόδου υπέβαλε την πρόταση όπως πραγματοποιηθεί μια νέα διάσκεψη στην Γενεύη κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις κύριες επιδιώξεις τους προκειμένου να σημειωθεί μέσα από διαδικασία πάρε – δώσε πρόοδος.

Ταυτόχρονα αξίωσε όπως ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και με μοναδικό στόχο να αποτρέψω ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο, αφού απέρριψα την αξίωση για αναστολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών και απόλυτα συνεπείς με όσα από κοινού συμφωνήθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη και την 1η Φεβρουαρίου στην Κύπρο, πρότεινα την άμεση μετάβαση στη Γενεύη και προκειμένου να έχει απτά αποτελέσματα:

Πρώτον: Να συνέλθει η Διάσκεψη για την Κύπρο προς ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Δεύτερον: Εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη να προχωρήσουμε αμέσως στην συζήτηση και επίλυση του Εδαφικού, και

Τρίτον: Εν συνεχεία παραμονή στη Γενεύη, για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε όχι μόνο ουσιαστική πρόοδο άλλα ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Επειδή από Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς προβάλλεται ο ισχυρισμός, αλλά δυστυχώς και από κύκλους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, πως η πρόταση μου είτε αποτελεί τάχα πρόταξη είτε επικεντρώνεται σε θέματα διαδικασίας, θέλω να επαναλάβω πως είναι απόλυτα συνεπής με όσα από κοινού έχουν συμφωνηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως καταγράφονται στα Ανακοινωθέντα των Ηνωμένων Εθνών της 1ης Δεκεμβρίου 2016, της 12ης Ιανουαρίου 2017 και της 1ης Φεβρουαρίου 2017.

Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά μου να προχωρήσω μέσα από ένα διάλογο ουσίας και μακριά των οποιονδήποτε σκοπιμοτήτων, σε μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση.

Μια λύση που θα δημιουργεί ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, με διασφάλιση των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και θα επιτρέπει μέσα από συνθήκες ασφάλειας την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Καλώ για άλλη μια φορά την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εάν πράγματι επιθυμούν όπως ισχυρίζονται τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση που υπέβαλα, η οποία θεωρώ πως μπορεί να δώσει απάντηση στα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στο διάλογο.

Την ίδια ώρα, θα ήθελα για ύστατη φορά να κάνω έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πως οι προκλήσεις, οι απειλές και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πέραν και πάνω από σκοπιμότητες που υπαγορεύονται από προσωπικές ή άλλες επιδιώξεις.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button