Πολιτική

Η Στέλλα Κυριακίδη εξελέγη Πρόεδρος της ΚΣΣΕ

Η Στέλλα Κυριακίδη έγινε η 30η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η πρώτη Κύπρια και η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα αυτό.

Η βουλευτής Λευκωσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού Στέλλα Κυριακίδη εξελέγη την Τρίτη ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ενός θεσμικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η διαδικασία εκλογής έγινε στο πλαίσιο του 4ου Μέρους της Συνόδου 2017 της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο της Γαλλίας, όπου η Κύπρια βουλευτής και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) υπερίσχυσε στον τρίτο γύρο με 132 ψήφους έναντι 84 ψήφων του Λιθουανού Εμανουέλις Ζινγκέρις, επίσης μέλος του ΕΛΚ.

Η Στέλλα Κυριακίδη, η οποία έγινε η πρώτη Κύπρια και η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία της ΚΣΣΕ, είπε ενώπιον του Σώματος ότι η εκλογή της έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία και η ακεραιότητα των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης τυγχάνουν αμφισβήτησης.

«Αυτές οι προκλήσεις και ευθύνες αφορούν όλους εμάς. Αλλά κυρίως εμένα, ως την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο αυτής της Συνέλευσης» είπε η κ. Κυριακίδη, προσθέτοντας ότι η απόφασή της να κατέλθει ως υποψήφια έγινε με σταθερή πίστη προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

«Στους επόμενους μήνες η προτεραιότητά μου είναι να επιφέρω ηρεμία, συναίνεση, αξιοπιστία και ενότητα. Να εργαστώ ακούραστα και ανοιχτά κατά της διαφθοράς. Να ανεβάσω τον πήχη, ώστε όλοι να ακολουθούμε τις ίδιες αρχές και κώδικα δεοντολογίας» είπε η κ. Κυριακίδου και απεύθυνε κάλεσμα προς όλες τις πολιτικές ομάδες να στηρίξουν την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων του ΚΣΣΕ.

Ο προηγούμενος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν ο Ισπανός Πέδρο Αγραμούντ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή και τη θέση του είχε αναλάβει προσωρινά ως Προεδρεύων του Σώματος, ο γηραιότερος Αντιπρόεδρος της ΚΣΣΕ Ρότζερ Γκέιλ από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close