Κλίμα & ΠεριβάλλονΠολιτική

ΟΗΕ: 66 χώρες δεσμεύονται για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο μετά την έναρξη της συνόδου για το κλίμα παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο, ότι 66 χώρες προσχωρούν στον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, οι εξήντα έξι χώρες θα ενωθούν με 10 περιοχές, 102 πόλεις και 93 επιχειρήσεις, ώστε να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Αυτός είναι ο στόχος που όρισε η επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού του 2015, δηλαδή το ανώτερο στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το τέλος του 19ου αιώνα.

«Η επείγουσα ανάγκη για το κλίμα είναι μια κούρσα που είμαστε σε πορεία να χάσουμε, αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προσκάλεσε επίσης στο βήμα τη Γκρέτα Τούνμπεργκ, σύμβολο της παγκόσμιας νεολαίας που έχει εξεγερθεί ενάντια στην αδράνεια των κυβερνήσεων.

Μεταξύ των άλλων ανακοινώσεων του ΟΗΕ, 68 χώρες δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν επίσημα προς τα πάνω τα σχέδιά τους για το κλίμα έως το 2020, οπότε οι 195 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού θα θέσουν τις νέες τους δεσμεύσεις.

Επίσης, 30 χώρες έχουν ήδη προσχωρήσει σε μια συμμαχία που υπόσχεται να σταματήσει την κατασκευή σταθμών άνθρακα από το 2020. Η σημερινή μέση θερμοκρασία της Γης είναι κατά 0,85 C υψηλότερη σε σχέση με το τέλος του 19ου αιώνα.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή θεωρείται από τους επιστήμονες ως το όριο πέραν του οποίου θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για επικίνδυνες και πιθανώς καταστροφικές αλλαγές στο περιβάλλον του πλανήτη.

Για τον λόγο αυτόν, η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2°C.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close