ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ απαντά στον Ερντογάν για τα περί «αδιάλλακτων Ελληνοκυπρίων»

Παραπλανητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν περί αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων στο ζήτημα του Κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας την Πέμπτη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κ. Ερντογάν πριν από δύο ημέρες σε αυτή τη σεβαστή Συνέλευση κατέφυγε σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς».

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσφωνώντας την Τρίτη τη Γενική Συνέλευση, είπε ότι «το κυπριακό ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί, εξ αιτίας της αδιάλλακτης θέσης των Ελληνοκυπρίων».

Ειδικότερα, ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα και πως όσοι διεκδικούν κάτι τέτοιο έχουν κακές προθέσεις.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναρωτήθηκε εάν είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων η επιδίωξη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς την παρουσία στρατευμάτων κατοχής και την αναχρονιστική Συνθήκη Εγγυήσεων.

Αναρωτήθηκε επίσης εάν είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων η επιδίωξη να εγκαθιδρυθεί ένα κανονικό κράτος, στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους Κύπριους, χωρίς εξωτερικές εξαρτήσεις.

Στην προχθεσινή ομιλία του, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να μοιραστεί την πολιτική δύναμη και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους.

Η τοποθέτηση αυτή δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος στην ομιλία του είπε ότι «Έχουμε αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα και επιβεβαιώθηκε από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Συνέχισε, λέγοντας ότι στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα των φυσικών πόρων, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Έχουμε επίσης διαβιβάσει την ετοιμότητά μας, πάντα στο πλαίσιο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, να καταθέσουμε έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Έναν ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό, μέσω του οποίου προστατεύουμε το νόμιμο μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με την αναλογία πληθυσμού των μελλοντικών συνιστωσών πολιτειών», πρόσθεσε.

Στην τοποθέτηση του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει μια λογική προσέγγιση στο ζήτημα των ενεργειακών πόρων και ότι θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Είναι λογική προσέγγιση η μονομερής και παράνομη διεξαγωγή γεωτρήσεων εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη άλλης χώρας μέσω της απειλής χρήσης βίας;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναρωτήθηκε επίσης ποιου τα δικαιώματα προστατεύει η Τουρκία όταν οι αξιώσεις της περιορίζουν, προς όφελός της, την ΑΟΖ της Κύπρου κατά 44% εις βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν ήταν και δεν είναι πρόθεσή του να ξεκινήσει μια αντιπαράθεση και πως ταυτίζεται πλήρως με τα καταληκτικά σχόλια του κ. Ερντογάν, για «Ελευθερία, ειρήνη, ευημερία, δικαιοσύνη και ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για όλους».

«Αυτό είναι το όραμά μου. Αυτό είναι το όραμα του λαού της Κύπρου. Ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο με ένα κράτος το οποίο θα εξασφαλίσει ένα κοινό μέλλον ευημερίας για τις επόμενες γενιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε.

Επισήμανε δε ότι «Δεν θα παρεκκλίνω από την επιδίωξη αυτού του οράματος και επικαλούμαι την αλληλεγγύη σας στην υποστήριξη των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου, αλλά και προς το συμφέρον της Τουρκίας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας».

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα κάνεις κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)