Κυπριακό

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε την Πέμπτη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνάντηση έγινε ενόψει της μετάβασής της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στη Νέα Υόρκη όπου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τον Ιανουάριο, η συζήτηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα διεξαχθεί στις 20 Ιανουαρίου 2020, ενώ η υιοθέτηση του ψηφίσματος για εξαμηνιαία ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου 2020.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα περιληφθούν σημαντικά γεγονότα που θα δικαιολογούν την ανάγκη για παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε σήμερα με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι «ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική, κατά την άποψή μου, συνάντηση, αφού στόχο είχε τη μελέτη των όσων διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στην Κύπρο, και βεβαίως ενόψει της ανανέωσης της εντολής για την ειρηνευτική δύναμη.

Έθιξα κάποια θέματα τα οποία και βεβαίως πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση για να υπάρχει μια αντικειμενικότητα των γεγονότων και δεδομένων, όπως καταγράφονται.

Πιστεύω ότι θα συμπεριληφθούν τουλάχιστον σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν την όλη κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και που δικαιολογούν απόλυτα την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει εκτόνωση σε σχέση με τη διαμάχη των ΗΠΑ με το Ιράν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πράγματι, αποτελεί ανακούφιση τα όσα καταγράφονται τελευταίως. Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσουν πιο σοφές ή σώφρονες σκέψεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα νέο αιματοκύλισμα που θα επηρέαζε όχι μόνο την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, γενικότερα την παγκόσμια οικονομία, καθώς και τη σταθερότητα ευρύτερα, στην περιοχή».

Από πλευράς της, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αφού ευχήθηκε Καλό Νέο Έτος με νέες ελπίδες, είπε ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το επικείμενο ταξίδι της στις ΗΠΑ, όπου μεταβαίνει το προσεχές Σάββατο.

Πρόσθεσε ότι στα Ηνωμένα Έθνη θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 20 Ιανουαρίου στη βάση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Είπε ακόμη ότι πρώτα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, του Κογκρέσου και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές με ανώτερους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με εκπροσώπους χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών που συμβάλλουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η κ. Σπέχαρ εξέφρασε την ελπίδα να έχει ουσιαστικές συζητήσεις με τους συνομιλητές της για την κατάσταση στην Κύπρο, τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την ανανέωση της θητείας της.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις για το Κυπριακό μετά την τριμερή συνάντηση, στο Βερολίνο, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών απάντησε αρνητικά, ενώ σε ερώτηση αν επίκειται επίσκεψη της Ειδικής Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κ. Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, είπε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close