Πρόγραμμα ελέγχου ακοής νεογνών από τις 24 Ιουνίου

baby

Σε εφαρμογή τίθεται στις 24 Ιουνίου το Εθνικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ακοής Νεογνών των δημόσιων υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Η εξέταση θα παρέχεται δωρεάν σε όλα τα νεογνά μετά την 3η ημέρα της ζωής τους, ανεξάρτητα του τομέα διενέργειας του τοκετού, αφού δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης έχουν όλα τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η εξέταση θα πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα νοσοκομεία όλων των Επαρχιών, αφού προηγούμενα διευθετηθεί σχετικό ραντεβού από τους γονείς, καλώντας στον παγκύπριο αριθμό τηλεφώνου 17001.

Τη διενέργεια της εξέτασης θα αναλάβει υπάρχον προσωπικό, Ακουολόγοι και Επισκέπτες Υγείας που έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης.

Η εμπλοκή των Επισκεπτριών Υγείας εμπίπτει στο πλαίσιο του αναθεωρημένου ρόλου τους που προωθείται από το Υπουργείο Υγείας το πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό έντυπο του Υπουργείου Υγείας, η διαδικασία της εξέτασης είναι απλή και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Είναι επίσης ακίνδυνη και εντελώς ανώδυνη, παρέχει, ωστόσο, τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης και της άμεσης αντιμετώπισης σε τυχόν ανίχνευση παθολογίας, η οποία είναι πολύ σημαντική για την φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Τα ευρήματα του ελέγχου θα δίνονται στους γονείς/συνοδούς του παιδιού την ίδια ώρα.

Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα το Υπουργείο Υγείας και με στόχο την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του και τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει συστήσει -μετά από σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου- Πολυθεματική Ομάδα για την αντιμετώπιση παιδιών, ηλικίας 0-3 ετών, με απώλεια ακοής.

Την ευθύνη συντονισμού της Πολυθεματικής Ομάδας έχει η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και σε αυτή μπορούν να παραπέμπονται για αξιολόγηση όλα τα παιδιά που διαμένουν στη χώρα, ηλικίας 0-3 ετών, στα οποία ανιχνεύεται πρόβλημα ακοής.

Η Πολυθεματική Ομάδα αναλαμβάνει την επιβεβαίωση της διάγνωσης, την ετοιμασία του Ατομικού Οικογενειακού Προγράμματος του παιδιού και την παρακολούθηση της προόδου του παιδιού με την ενεργό εμπλοκή της οικογένειας.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com