Πολιτική

Πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία στις 12 Απριλίου 2020

Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές οδηγείται στις 12 Απριλίου 2020 η Βόρεια Μακεδονία, μετά το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Η Γαλλία με τη στήριξη της Δανίας και της Ολλανδίας εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είχε επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να οδηγήσει τη χώρα του στην ΕΕ, χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση των Βρυξελλών και πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Το γεγονός ότι είμαστε θύματα του ιστορικού λάθους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί πικρία σε όλους μας. Εγώ επίσης είμαι απογοητευμένος και θυμωμένος και γνωρίζω ότι ολόκληρος ο λαός μας αισθάνεται το ίδιο», είπε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολούθησε έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών την Κυριακή, κατά το οποίο καθορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου 2020.

«Συζητήσαμε το ιστορικό λάθος των Βρυξελλών. Ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι η ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς παραμένει ο στόχος μας, δεν δεχόμαστε εναλλακτική σε αυτό. Παραμένουμε στο μονοπάτι της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.», είπε ο Ζάεφ.

Ανέφερε ακόμη ότι για το θέμα των πρόωρων εκλογών, προτάθηκαν οι ημερομηνίες 22 ή 29 Δεκεμβρίου 2019, ώστε ο λαός να εκφράσει άμεσα την βούλησή του.

Ωστόσο, όπως είπε, «υπήρξε αντίδραση ότι δεν θα σχηματιζόταν μεταβατική κυβέρνηση για 100 ημέρες (όπως προβλέπει ο νόμος) και κατόπιν τέθηκαν στο τραπέζι προτάσεις για εκλογές στις 29 Μαρτίου, στις 12 ή στις 29 Απριλίου. Καταλήξαμε σε συμφωνία για εκλογές στις 12 Απριλίου».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται στην ίδια θέση για τρίτη φορά, με τη διαφορά ότι τώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Τόνισε, παράλληλα, ότι όλοι οι αρχηγοί συμφώνησαν πως ο δρόμος της ΕΕ είναι ο μοναδικός για την Βόρεια Μακεδονία και ο μοναδικός που θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον.

«Παρά τα αποτελέσματα της συνόδου, έχουμε ομοφωνία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη νέα μεθοδολογία που προτείνεται (…) διότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, και όλοι οι παρόντες δεν εξέφρασαν διαφορετική άποψη σχετικά με την αναγκαιότητα συνέχισης της ενταξιακής πορείας.», είπε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν προτάσεις να τοποθετηθούμε στην κατηγορία της εταιρικής σχέσης αλλά είμαστε μέρος της Ευρώπης και δεν αναζητούμε εναλλακτική λύση από την πλήρη ένταξη».

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο και τη χώρα θα οδηγήσει στις πρόωρες εκλογές υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, την πρωθυπουργία της Βόρειας Μακεδονίας θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close