Τεχνολογία

Πρόστιμο $5.000.000.000 στο Facebook από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου

Τον εξωδικαστικό διακανονισμό με την επιβολή προστίμου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της εταιρείας Facebook Inc ενέκρινε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ σε σχέση με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Η FTC διεξήγαγε έρευνα μετά την αποκάλυψη που έγινε στις αρχές του 2018 για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, τα οποία περιήλθαν παράνομα στην κατοχή της εταιρείας Cambridge Analytica.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές κατέληξαν στον εξωδικαστικό διακανονισμό που προβλέπει την επιβολή προστίμου – ίσως του μεγαλύτερου που έχει επιβληθεί ποτέ από ομοσπονδιακή υπηρεσία για παραβίαση νομοθεσίας και κανονισμών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η FTC αναμένεται να συμπεριλάβει στον διακανονισμό και άλλους περιορισμούς αναφορικά με τον τρόπο που η πλατφόρμα θα μεταχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Η ψηφοφορία των μελών της ρυθμιστικής αρχής ακολούθησε τις κομματικές γραμμές, με τρεις Ρεπουμπλικανούς να ψηφίζουν υπέρ και δύο Δημοκρατικούς να την καταψηφίζουν, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Σχετικά με τον διακανονισμό η FTC και το Facebook αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Μικρό το πρόστιμο λένε Αμερικανοί Βουλευτές

Ορισμένοι βουλευτές των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον διαφώνησαν με το προτεινόμενο πρόστιμο, χαρακτηρίζοντας το μικρό και ανεπαρκές.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής, Ντέιβιντ Σισιλίν, πρόεδρος μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα αντιμονοπωλιακών κανονισμών, χαρακτήρισε το πρόστιμο «ένα χριστουγεννιάτικο δώρο, πέντε μήνες πριν τα Χριστούγεννα».

«Αυτό το πρόστιμο είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι των ετήσιων εσόδων του Facebook. Δεν θα τους αναγκάσει να ξανασκεφτούν την ευθύνη τους για την προστασία των δεδομένων των χρηστών», τόνισε ο κ. Σισιλίν.

Τα έσοδα του Facebook

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 τα έσοδα του Facebook ανήλθαν σε 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη σε 2,43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close