Στις φλόγες τυλίχθηκε ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων το βράδυ της Δευτέρας, όπως γνωστοποίησε η πυροσβεστική υπηρεσία της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Ένας αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή, ενώ ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Η στέγη της εμβληματικής Παναγίας των Παρισίων κατέρρευσε εντελώς, όπως μετέδωσε το διεθνή πρακτορείο Ρόιτερς. Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού ανέφερε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του κτιρίου.

Σοβαρές ζημιές στην Παναγία των Παρισίων

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη, όπου υπήρχαν σκαλωσιές λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη, και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στην κορυφή του κωδωνοστασίου – το βέλος του Καθεδρικού ναού.

Μετά την κατάρρευση του βέλους του ναού, ξεκίνησε αποστολή διάσωσης των έργων τέχνης που φιλοξενούνται στο ναό, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ.

Επίσης δόθηκε προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής, ενώ τα κτίρια που βρίσκονται γύρω από την περιοχή έχουν εκκενωθεί.

Απευθείας μετάδοση από το France24:

Από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά βρέθηκαν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και κλιμάκια διασωστών προκειμένου να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πολίτες που βρίσκονταν εκεί.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Άννι Χιδάλγο, σε ανάρτηση στο Twitter, έκανε λόγο για τρομερή φωτιά και ενημέρωσε ότι στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις που προσπαθούν να ελέγξουν τις φλόγες.

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους πολίτες να μην πλησιάσουν την περιοχή, για τη διευκόλυνση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Λόγω της πυρκαγιάς ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του προς το Έθνος για το θέμα των «κίτρινων γιλέκων» και μετέβη στην περιοχή, όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός.

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας», έγραψε ο Γάλλος Πρόεδρος στο Twitter.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε πάνω από το κτίριο.

Fire at Notre Dame Cathedral
[Photo Credits: AFP]
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Η ιστορία της Παναγίας των Παρισίων

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ (Notre Dame), είναι ο σπουδαιότερος χριστιανικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου γοτθικού ρυθμού.

Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ (Île de la Cité) του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ’ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ’ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του.

Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α’ Βοναπάρτης.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com