Διεθνή

Ρεκόρ πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Ρεκόρ πυρκαγιών καταγράφεται φέτος στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE) της Βραζιλίας, ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 84% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018.

Ο  δορυφόρος της υπηρεσίας ανίχνευσε πάνω από 74.000 πυρκαγιές, αριθμός που υπερβαίνει κάθε προηγούμενο από τότε που άρχισε η καταγραφή στοιχείων – το 2013.

Το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε το 2016 με περισσότερες από 68.000 πυρκαγιές. Το 2018 είχαν σημειωθεί περίπου 40.000 πυρκαγιές.

Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας απορρόφησης άνθρακα, η οποία επιβραδύνει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε αυτό το δάσος παράγεται περίπου το 20% του οξυγόνου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, εξ ου και έχει χαρακτηριστεί ως ο «πνεύμονας» του πλανήτη.

Το δάσος του Αμαζονίου φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων.

This slideshow requires JavaScript.

Με βάση τα στοιχεία του INPE, από την Πέμπτη μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 9.500 δασικές πυρκαγιές, κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου.

Οι πυρκαγιές καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις και έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, φθάνοντας την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη.

Ο καπνός των πυρκαγιών έγινε ορατός χιλιάδες μίλια μακριά, φθάνοντας μέχρι την ακτή του Ατλαντικού και του Σάο Πάολο, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Amazonia fires
Η εξάπλωση των πυρκαγιών στη Βραζιλία. [Credits: World Meteorological Organization]
Τη Δευτέρα υπήρξαν αναφορές για διακοπή μίας ώρας στην ηλεκτροδότηση του Σάο Πάολο, της πολυπληθέστερης πόλης της Βραζιλίας. Το μπλάκ άουτ προκλήθηκε από τον πυκνό καπνό που έπνιξε τον ουρανό της πόλης.

Ο μετεωρολόγος του ινστιτούτου Cimatempo, Μαρσέλο Πινιέιρου, είπε ότι ο καπνός από τα δάση του Αμαζονίου και του Παντανάλ ταξίδεψε μέσω των ανέμων προς τα νοτιοανατολικά.

Άλλοι μετεωρολόγοι είπαν ότι ο καπνός είναι πιθανό να προήλθε από τις πυρκαγιές στην Παραγουάη, που βρίσκεται πιο κοντά στο Σάο Πάολο.

Το Σάο Πάολο απέχει περίπου 1.203 χλμ από την Παραγουάη και περίπου 2.790 χλμ από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Jair Bolsonaro
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι Πρόεδρος της Βραζιλίας από την 1η Ιανουαρίου 2019. [Photo Credits: Adriano Machado/Reuters]
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, κατηγορείται για την καταστροφή του Αμαζονίου από τους επικριτές του, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ενθαρρύνει τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να «καθαρίσουν» τη γη τους.

«Η προεδρία Μπολσονάρου ισοδυναμεί με ανυπολόγιστη καταστροφή για το δάσος του Αμαζονίου και τις φυλές που κατοικούν σε αυτό», δήλωσε στην Deutsche Welle ο διευθυντής της οργάνωσης ‘Amazon Watch’, Κριστιάν Πουαριέ.

Οι πυρκαγιές εκδηλώνονται συχνά κατά την εποχή της ξηρασίας στη Βραζιλία, γεγονός που οφείλεται στη μειωμένη βροχόπτωση. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις, προκαλούνται σκόπιμα από μεγαλοϊδιοκτήτες γης που αποψιλώνουν εκτάσεις με σκοπό την εκτροφή βοοειδών.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενοι, οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Βραζιλίας κατάφεραν να μειώσουν την αποψίλωση των δασών κατά την τελευταία δεκαετία, με τη δράση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και ενός συστήματος επιβολής προστίμων.

Ωστόσο ο νυν Πρόεδρος της χώρας και οι υπουργοί του έχουν επικρίνει τις κυρώσεις και επιβλέπουν τη μείωση των κατασχέσεων ξυλείας και τις καταδίκες για περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του 2018, ο Μπολσονάρου είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων που γίνονται για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών.

Από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις μεταλλευμάτων στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπολσονάρου κατηγόρησε τον διευθυντή της χώρας ΙΝΡΕ, που ανήκει στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας, ότι ψεύδεται για την κλίμακα αποψίλωσης του Αμαζονίου και προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση.

Η κατηγορία αυτή ήρθε λίγο μετά τη δημοσίευσε των στοιχείων της ΙΝΡΕ που δείχνουν αύξηση της αποψίλωσης των δασών κατά 88% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

Αμέσως μετά ο διευθυντής της υπηρεσίας απολύθηκε, ενώ η INPE επέμεινε ότι τα δεδομένα της είναι 95% ακριβή. Η αξιοπιστία του οργανισμού έχει υποστηριχθεί από πολλά επιστημονικά ιδρύματα, όπως η Ακαδημία Επιστημών της Βραζιλίας.

Σε ό,τι αφορά την αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας είπε ότι ενδέχεται να προκλήθηκαν από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για να εκδικηθούν την κυβέρνησή του που μειώνει τη χρηματοδότησή τους.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό του και ανέφερε ότι δεν υπάρχουν «γραπτά αρχεία για τις υποψίες».

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close