Πολιτική

Σάνα Μαρίν, η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο

Είναι γυναίκα, 34 ετών, παιδί μίας σχέσης δύο γυναικών, μητέρα μίας κόρης 22 μηνών και θα αναλάβει τα ηνία της Φινλανδίας, σε μία κυβέρνηση της οποίας ηγούνται αποκλειστικά γυναίκες.

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών που ηγείται της πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού στη Φινλανδία, επέλεξε την 34χρονη υπουργό Μεταφορών Σάνα Μάριν (Sanna Marin) για πρωθυπουργό της χώρας.

Ο διορισμός της γίνεται μετά την παραίτηση του 57χρονου Άντι Ρίνε, επίσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση του Κόμματος του Κέντρου, μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε μια απεργία των ταχυδρομείων.

Η Σάνα Μάριν θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα εντός της εβδομάδας και θα γίνει η νεότερη πρωθυπουργός του κόσμου. Αμέσως επόμενοι είναι η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν (39 ετών), και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ολέξι Χονκαρούκ (35 ετών).

Θα είναι γίνει επίσης η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Φινλανδία και επικεφαλής της πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, της οποίας ηγούνται αποκλειστικά γυναίκες.

Αυτό όμως δεν έχει τόση σημασία για την ίδια, αφού όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων: «Δεν σκέφτηκα ποτέ την ηλικία ή το φύλο μου, σκέφτομαι τους λόγους για τους οποίους μπήκα στην πολιτική και τα πράγματα για τα οποία κερδίσαμε εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος».

Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της, πρωταρχικές αξίες είναι αυτές της ισότητας, της ελευθερίας και της παγκόσμια αλληλεγγύης ενώ αναφέρει ότι περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εκείνη.

Ποια είναι η Sanna Marin

Η Sanna Marin γεννήθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στις 16 Νοεμβρίου του 1985. Μεγάλωσε στην πόλη Πίρκαλα και τώρα ζει κοντά στο Τάμπερε μαζί με τον σύζυγό της και την ενός έτους κόρη της, Εμμα.

Αφού ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 2004, η Μαρίν έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοικητική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, το 2017. Η διατριβή της με τίτλο «Φινλανδία, χώρα των δημάρχων», εξέτασε τη διαδικασία επαγγελματισμού της πολιτικής ηγεσίας στις φινλανδικές πόλεις. Ασχολείται ενεργά με την πολιτική από το 2006. Το 2015 εξελέγη στο Κοινοβούλιο, όπου υπήρξε μέλος της Μεγάλης Επιτροπής, της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Τάμπερε, στο οποίο προήδρευσε από το 2013 έως το 2017.

To 2014 εξελέγη ως δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και από το 2017 υπηρετούσε ως πρώτη αναπληρώτρια ηγέτης του Κόμματος.

Ένα από τα ενδιαφέροντά της είναι οι περιβαλλοντικές αξίες. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για διαμόρφωση της κυβέρνησης, η Μαρίν προήδρευσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θέμα «Η Φινλανδία ουδέτερη σε άνθρακα που προστατεύει τη βιοποικιλότητα».

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close