Επιστήμη

AlterEgo: Η πρώτη συσκευή που «ακούει» τη σκέψη μας

(OnlinEpikairotita) — Ακόμη κι όταν είμαστε σιωπηλοί, μιλάμε. Αυτή είναι η εσωτερική φωνή μας και αυτή μπορεί να την διαβάζει το AlterEgo.

Την πρώτη συσκευή που μπορεί να «ακούσει» την εσωτερική φωνή στο μυαλό ενός ανθρώπου και να την καταγράψει σε υπολογιστή, δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια λευκή πλαστική συσκευή με την ονομασία AlterEgo που φοριέται στο κεφάλι, χρησιμοποιεί τέσσερα ηλεκτρόδια εφαρμοσμένα στο δέρμα που μπορούν να «πιάσουν» τα αμυδρά νευρομυικά σήματα που δημιουργούνται στο πρόσωπο και στο σαγόνι, όταν ένας άνθρωπος μιλάει στον εαυτό του.

Καθώς οι λέξεις κυκλοφορούν μέσα στο νου του, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της συσκευής μπορεί να συσχετίσει τα ελαφρώς διαφορετικά νευρομυικά σήματα με τις διαφορετικές λέξεις που αντιστοιχούν σε αυτά. Οι λέξεις στέλνονται μετά σε έναν υπολογιστή και μετατρέπονται σε φράσεις.

Μάλιστα η μυοηλεκτρική προσθετική συσκευή βρίσκεται σε διάλογο με τον άνθρωπο, αφού μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που κάνει κάποιος από μέσα του. Σιωπηλά σκέφτεται μια ερώτηση και η AlterEgo την απαντά – ή τέλος πάντων φιλοδοξεί να την απαντήσει, καθώς το σύστημα θέλει ακόμη βελτίωση.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως στο μέλλον θα έχουμε την δυνατότητα να «γκουγκλάρουμε», να θέτουμε απαντήσεις και να παίρνουμε απαντήσεις μόνο με το μυαλό μας. Ακούγεται μαγικό, σαν βγαλμένο από κινηματογράφο αλλά αυτή είναι η υπόσχεση της AlterEgo, όπως αναφέρει το ‘New Scientist’.

Η συσκευή είναι ένα ακόμη βήμα προς ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με τις μηχανές μόνο με τη σκέψη τους. Οι δημιουργοί της AlterEgo οραματίζονται ένα μέλλον στο οποίο δεν θα χρειάζεται κανείς να πληκτρολογεί, ούτε καν να θέτει ερώτημα με τη φωνητική εντολή «OK Google» ή «Hey Siri», αλλά θα το κάνει νοητικά.

“Η ιδέα μας ήταν να μπορούμε να έχουμε μια υπολογιστική πλατφόρμα που να είναι πιο εσωτερική, που να αναμιγνύει τον άνθρωπο και την μηχανή με κάποιο τρόπο και η οποία να μοιάζει με εσωτερική επέκταση της δικής μας νόησης”, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Αρνάβ Καπούρ του εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ.

Οι ερευνητές, που χαρακτηρίζουν την AlterEgo “συσκευή επαυξημένης νοημοσύνης”, την παρουσίασαν για πρώτη φορά σε συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στο Τόκιο.

Μέχρι στιγμής, όπως έδειξαν οι δοκιμές με δέκα εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να πουν στο μυαλό τους φράσεις με έως 20 λέξεις και αριθμούς, η συσκευή έχει μέση ακρίβεια 92% στη μεταγραφή της εσωτερικής φωνής. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, όπως και το εύρος του εσωτερικού λεξιλογίου που είναι δυνατό να «διαβασθεί».

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close