Επιστήμη

Ο ήχος του ανέμου στον πλανήτη Άρη

(OnlinEpikairotita) — Ποτέ πριν στην διαστημική ιστορία δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο, κι όμως το InSight άκουσε και ηχογράφησε τον άνεμο του Άρη.

Ο ρομποτικός προσεδαφιστής, «InSight», που έφθασε στον Άρη πριν από έντεκα μέρες, κατάφερε να καταγράψει για πρώτη φορά τον ήχο του ανέμου στον κόκκινο πλανήτη.

Σε τηλεδιάσκεψη που παραχώρησε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) προς τα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή (7/12), δόθηκε στη δημοσιότητα το ηχητικό με τον αρειανό άνεμο.

Για να είναι πιο αισθητό στο ανθρώπινο αυτί χρειάστηκε να γίνει μερική ψηφιακή επεξεργασία και να ανέβει κατά μία οκτάβα, αφού τα αρχεία ήχου από το InSight ήταν σε πολύ χαμηλές συχνότητες, λόγω της αραιότητας του αέρα στο Άρη.

Αν έχεις την περιέργεια να ακούσεις τον αρειανό άνεμο τότε δες το παρακάτω βίντεο με τις εικόνες και το ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε η NASA.

Ακούγεται σαν κανονικός άνεμος, σωστά; Λοιπόν, τι περιμένατε; Το ίδιο δεν συμβαίνει και σε άλλες πτυχές της εξερεύνησης του διαστήματος, όπως η φύση: ένας βράχος, ένα χαρακτηριστικό τοπίο, μια ανάσα αέρα;

Βέβαια το αντιστάθμισμα έγκειται στο γεγονός ότι συμβαίνει εκατομμύρια μίλια μακριά σε έναν εξωγήινο κόσμο και μεταδίδεται εδώ από ένα ρομπότ τεχνολογίας.

Πάντως, ο αρειανός άνεμος ίσως να μην ακούγεται πολύ διαφορετικός από αυτόν στη Γη, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε λίγες εβδομάδες ο ρομποτικός βραχίονας της διαστημοσυσκευής θα τοποθετήσει το σεισμογράφο απευθείας πάνω στο έδαφος του Άρη, ώστε για πρώτη φορά να πιάσει τις υπόγειες δονήσεις των αρειανών σεισμών.

Σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα – και ενδεχομένως πιο καθαρά – ηχητικά από τον Άρη, αφού σε δύο χρόνια θα φθάσει και το ρόβερ «Mars 2020» της NASA, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με δύο πραγματικά μικρόφωνα.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close