Επιστήμη

Στους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ το Νόμπελ Φυσικής 2019

Στον Καναδο-Αμερικανό κοσμολόγο Τζέιμς Πιμπλς και στους Ελβετούς επιστήμονες Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής για το 2019.

Η Σουηδική Βασιλικής Ακαδημίας των Επιστημών βράβευσε την Τρίτη τον Τζέιμς Πιμπλς για τις ανακαλύψεις του στη θεωρητική κοσμολογία και από κοινού τον Μισέλ Μαγιόρ και τον Ντιντιέ Κελόζ για την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη σε αστέρα παρόμοιο με τον Ηλιο.

Το θεωρητικό έργο του Πιμπλς, από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, επικεντρώνεται στη δομή του Σύμπαντος από τη Μεγάλη Έκρηξη ως σήμερα. Οι άλλοι δύο φυσικοί, αμφότεροι από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, συνεισέφεραν στην πρώτη ανακάλυψη πλανήτη γύρω από άστρο παρόμοιο με το δικό μας.

Ο πλανήτης στο άστρο 51 Πήγασου ανακαλύφθηκε το 1995 και αποδείχθηκε ότι είναι ένας γίγαντας αερίου, όπως ο Δίας ή ο Κρόνος, άρα οι συνθήκες σε αυτόν δεν ευνοούν την ύπαρξη ζωής.

Ως σήμερα έχουμε εντοπίσει πάνω από 4.000 εξωπλανήτες, με πληθώρα χαρακτηριστικών τα οποία μας αναγκάζουν να αναθεωρούμε πολύ συχνά τα μοντέλα μας για το τι είναι ένας πλανήτης και πώς σχηματίζεται.

Την ανακοίνωση των τριών φυσικών που μοιράζονται το φετινό Νόμπελ έκανε ο Γενικός Γραμματέας της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας των Επιστημών, Göran K. Hansson.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close