ΕπιστήμηΚύπρος

Κύπριοι θα «ταξιδέψουν» με τη νέα αποστολή της ΝΑΣΑ στον Αρη

(OnlinEpikairotita) —  Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τη νέα αποστολή της ΝΑΣΑ στον Αρη, η οποία θα φθάσει στον κόκκινο πλανήτη τέλη Νοεμβρίου 2018.

Εντός της διαστημοσυσκευής θα ταξιδέψουν και δύο μικροτσίπ τα οποία θα φέρουν ονόματα ανθρώπων από πολλές χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Το ρομποτικό σκάφος InSight θα μελετήσει το εσωτερικό αλλά και το υπέδαφος του Άρη προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητή η ιστορία τόσο του ηλιακού μας συστήματος, όσο και της Γης. Οι επιστημονικοί στόχοι της αποστολής είναι η κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης του πλανήτ,η καθώς και η τεκτονική δραστηριότητα στον πλανήτη δηλαδή ο προσδιορισμός του σημερινού επιπέδου της τεκτονικής δραστηριότητας και το ποσοστό της σύγκρουσης μετεωριτών στον Αρη.

Η διαστημοσυσκευή InSight προγραμματίζεται να εκτοξευθεί τον Μάη/Ιούνη.

Το ταξίδι στον Αρη θα διαρκέσει έξι μήνες. Την περίοδο εκείνη η απόσταση της Γης από τον Αρη θα είναι 485 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Εξάλλου, πολλοί ήταν οι Κύπριοι που εκμεταλλεύτηκαν τη μοναδική ευκαιρία που πρόσφερε η ΝΑΣΑ να δουν το όνομά τους να ταξιδεύει στον Αρη. Συγκεκριμένα, η διαστημοσυσκευή InSight εκτός από επιστημονικά όργανα, θα μεταφέρει και δύο μικροτσίπ τα οποία θα περιλαμβάνουν ονόματα από ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Ηδη, το 2015 η ΝΑΣΑ είχε εξαγγείλει αυτή της την πρόθεση και 827,000 άνθρωποι δήλωσαν τα ονόματά τους. Μετά την επιτυχία αυτή, η ΝΑΣΑ αποφάσισε να στείλει και ένα δεύτερο μικροτσίπ, δίδοντας στο κοινό ακόμη μια ευκαιρία να στείλουν το όνομά τους στον Αρη. Η διορία είχε λήξει τον Νοέμβριο του 2017 και περιλαμβάνει και ονόματα από Κύπριους πολίτες που δήλωσαν συμμετοχή.

“Ο Αρης συνεχίζει να ενθουσιάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Αυτή η ευκαιρία τους επιτρέπει να λάβουν μέρος στην αποστολή του InSight το οποίο θα μελετήσει για πρώτη φορά το εσωτερικό του πλανήτη”, δήλωσε  ο επικεφαλής επιστήμονας Bruce Banert.

Η συμπερίληψη του ονόματος στην αποστολή της ΝΑΣΑ θα περιλαμβάνει και επιβράβευση για μελλοντικές πτήσεις, κάτι σαν `κάρτα μιλίων`.

Ο Αρης θεωρείται ως ο καταλληλότερος πλανήτης για εποικισμό. Τόσο εθνικές υπηρεσίες διαστήματος όσο και ιδιωτικές εταιρείες εισήλθαν σε μια διαστημική κούρσα για να στείλουν τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη αυτό, εξαπλώνοντας το ανθρώπινο είδος πέραν της Γης.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close