Επιστήμη

Ώρα να επιστρέψουμε και να μείνουμε στο φεγγάρι είπε ο Τζεφ Μπέζος

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, παρουσίασε ένα νέο σεληνιακό διαστημόπλοιο που σκοπεύει να μεταφέρει εξοπλισμό και ανθρώπους στη Σελήνη έως το 2024.

Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα, επονομαζόμενο ως ‘Blue Moon’, το οποίο θα διαθέτει τον νέο κινητήρα πυραύλων BE-7 και μπορεί να εκτοξευθεί με δύναμη 10,000 λιβρών (4,535 κιλά).

«Ηρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο φεγγάρι, αυτή τη φορά για να μείνουμε», είπε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Η ‘Blue Origin’, εταιρεία του Τζεφ Μπέζου, εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να επιτευχθεί η αποστολή εξοπλισμού και ανθρώπων στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με το Blue Moon, το οποίο παρουσίασε ενώπιον πιθανών πελατών και αξιωματούχων της NASA, στο Κέντρο Συνεδρίων της Ουάσινγκτον.

Jeff Bezos - Blue Moon
[Photo Credits: REUTERS]
Ο στόχος είναι η ‘Blue Moon’ να προσγειωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου έχει εντοπισθεί νερό σε παγωμένη μορφή στους κρατήρες της. Αυτό το νερό μπορεί να διασπαστεί για να παράγει υδρογόνο, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το διαστημόπλοιο για περαιτέρω αποστολές σε όλο το ηλιακό σύστημα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Μάρτιο του 2019, η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει εκ νέου Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Μέχρι σήμερα το χρονοδιάγραμμα των αμερικανών προέβλεπε την επιστροφή στη Σελήνη το 2028, η κυβέρνηση Τραμπ ωστόσο εξέφρασε την ενόχλησή της για τις καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού της NASA για την κατασκευή του επόμενου μεγάλου πυραύλου της.

Στην ομιλία του, ο κ. Μπέζος είπε ότι η ‘Blue Origin’ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην προθεσμία του Αμερικανού Προέδρου, κι αυτό «μόνο επειδή» η επιχείρηση είχε αρχίσει να σχεδιάζει το σεληνιακό προσγείωσης το 2016.

Ο κ. Μπέζος θέλησε να βελτιώσει την πρόσβαση στη Σελήνη, διότι έχει ένα ευρύτερο όραμα για το μέλλον όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται στο διάστημα. Κάτι που δεν είναι δυνατό σήμερα.

«Η τιμή εισόδου στο διάστημα αυτή τη στιγμή είναι απλά πάρα πολύ υψηλή επειδή δεν υπάρχει υποδομή», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.

Για να το απεικονίσει αυτό, έδειξε εικόνες αυτοσυντηρούμενων αποικιών χώρου που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ανθρώπους, ζώα και πράσινο – κάπως παρόμοια με τις έννοιες που αναπτύχθηκαν από τον φυσικό Gerard K. O’Neill.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close