ΚύπροςΥγεία

Σε ετοιμότητα για τον κορωνοϊό η Κύπρος – Τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας

«Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποτρέψουμε την εμφάνιση κρούσματος σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες ότι, ως Κύπρος, λαμβάνουμε τα μέτρα που χρειάζεται και είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα», είπε ο υπουργός Υγείας.

Τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊο παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με τα μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εξ αρχής έγινε επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν και καταρτίστηκε πλάνο για τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

«Υπάρχει μεν ανησυχία και εγρήγορση σε όλα τα κράτη, χωρίς όμως να επικρατεί πανικός και παροξυσμός. Παρόλο που όπως έχω δηλώσει και παλαιότερα, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποτρέψουμε την εμφάνιση κρούσματος σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες ότι, ως Κύπρος, λαμβάνουμε τα μέτρα που χρειάζεται και είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα», είπε ο υπουργός.

Μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας

  • Έλεγχος όλων των ταξιδιωτών που φτάνουν από Κίνα

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, από την αρχή ενημερώθηκαν όλες οι άλλες κρατικές Αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς σε αεροδρόμια και λιμάνια, ώστε να γνωρίζουν το πλάνο δράσης και τις ενέργειες που απαιτούνται από πλευράς τους.

«Στα δύο αεροδρόμια στην Λάρνακα και την Πάφο έχουν καθοριστεί διαδικασίες σε συνεννόηση με Υπηρεσίες όπως η Πολιτική Αεροπορία και η Αστυνομία. Τα ιατρεία εκεί βρίσκονται σε εγρήγορση και, παρόλο που δεν είχαμε αυτές τις οδηγίες από τον ΠΟΥ, από την αρχή πραγματοποιούμε ελέγχους σε όλους τους ταξιδιώτες που έχουμε στοιχεία ότι φτάνουν από Κίνα μέσω άλλων αεροδρομίων, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτωματολογία ή δεν είχαν επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κίνα», είπε ο υπουργός.

Προς απάντηση δημοσιευμάτων των προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για κωλυσιεργία του Υπουργείου Υγείας στον καθορισμό χώρων στα αεροδρόμια για την φιλοξενία των ταξιδιωτών που έρχονται σε στενή επαφή με ασθενή, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι «επιστρατεύσαμε από την πρώτη στιγμή τους χώρους που υποχρεούνται να έχουν τα αεροδρόμια για φιλοξενία ταξιδιωτών που έρχονται σε στενή επαφή με ασθενή σε περιπτώσεις επιδημιών και θα χρησιμοποιηθούν εάν και εφόσον χρειαστεί και στη βάση των οδηγιών του ΠΟΥ».

Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και στα οδοφράγματα, ενώ η Μονάδα Επιδημιολογικές Επιτήρησης βρίσκεται σε επαφή μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, για ανταλλαγή ενημέρωσης και συντονισμό, με την αντίστοιχη τουρκοκυπριακή Επιτροπή.

Μέτρα στα νοσοκομεία

  • Χώροι απομόνωσης ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού
  • Χώρος καραντίνας για άτομα που θα έχουν έρθει σε στενή επαφή με τον ασθενή
  • Εξειδικευμένες εξετάσεις για επιβεβαίωση ή όχι κρούσματος
  • Ενημέρωση για το πλάνο δράσης και στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας είπε ότι στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού και στο Μακάρειο Νοσοκομείο υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που χρησιμοποιούνται ως απομόνωση για τους ασθενείς είτε μέχρι την επιβεβαίωση του κρούσματος, είτε και μετά εάν είναι θετικό το αποτέλεσμα.

Σημείωσε ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης κρούσματος στην Κύπρο, εντοπίστηκε χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία των ατόμων που θα έχουν έρθει σε στενή επαφή με τον ασθενή για περιορισμό 14 ημερών.

«Μπορεί να μην έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα και να παρακολουθούνται για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθεί και κάποιος άλλος. Έχει εξευρεθεί ο χώρος που είναι πλησίον του Νοσοκομείου Κυπερούντας, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται με νοσηλευτές και ιατρούς εάν και εφόσον χρειαστεί σε καθημερινή βάση», είπε ο υπουργός.

Ο συγκεκριμένος χώρος διαθέτει τις υποδομές για να μπορούν να διαμείνουν τα άτομα που θα έχουν έρθει σε επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό, ανέφερε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως τη διαχείριση επιβεβαιωμένων περιστατικών την αναλαμβάνουν τα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού και το Μακάρειο Νοσοκομείο αν πρόκειται για παιδιά.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός είπε ότι το κέντρο κλήσεων της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στο 1420 λειτουργεί σε 24ωρη βάση με καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο μπορεί να καθοδηγήσει είτε τους επαγγελματίες υγείας ή τους πολίτες που χρειάζονται περισσότερη βοήθεια για τον ιό.

Σε σχέση με τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων για επιβεβαίωση ή όχι κρούσματος, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη την ανάπτυξη της μεθόδου στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, αφού αυτό μας δίνει τη δυνατότητα «να έχουμε το αποτέλεσμα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ότι θα απαιτείτο αν στέλναμε τα δείγματα στο εξωτερικό». Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, υπογράμμισε, δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να διενεργούν τις εξετάσεις αυτές.

Σε περίπτωση που ο κορονοϊός εξελιχθεί σε πανδημία και τα περιστατικά θα είναι δεκάδες, θα χρειαστεί και η συμβολή των ιδιωτικών νοσοκομείων, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι έγιναν επαφές με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηριών, ώστε να αρχίσει η ενημέρωση για το πλάνο δράσης του Υπουργείου Υγείας.

«Πρόκειται για ακραίο σενάριο, αλλά δεν παύει να είμαστε σε εγρήγορση, ούτως ώστε αν και εφόσον χρειαστεί να είμαστε έτοιμοι», είπε ο κ. Ιωάννου.

Δράσεις και συντονισμός σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο

  • Καθημερινή επικοινωνία με ECDC, ΠΟΥ και αρμόδιες Αρχές των χωρών της ΕΕ
  • Συμφωνία Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ για από κοινού προμήθεια εμβολίων, αντιϊκών φαρμακευτικών προϊόντων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, και άλλων αναγκαίων ειδών

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι η διαπίστωση ήταν ότι τα πρωτόκολλα και οι ενέργειες που λαμβάνει η Κύπρος είναι τα ενδεικνυόμενα και εφαρμόζονται από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

«Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με το ECDC και τον ΠΟΥ, καθώς και με τις αρμόδιες Αρχές των άλλων κρατών μελών της ΕΕ, παρακολουθεί τις νέες οδηγίες και ανάλογα προσαρμόζει τα δικά μας μέτρα και διαδικασίες σε αυτές», είπε, επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι «οι σχεδιασμοί αλλάζουν συχνά, για να είμαστε όσο το δυνατό πιο συνεπείς και σε συνάρτηση με τις οδηγίες και οφείλω να ευχαριστήσω τη Μονάδα για την ετοιμότητα και την αμεσότητα που έχει επιδείξει στην ετοιμασία και την εφαρμογή του πλάνου».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι στο Συμβούλιο, «επεσήμανα και την ανάγκη εφαρμογής των μηχανισμών της ΕΕ για την από κοινού προμήθεια εμβολίων, αντιϊκών φαρμακευτικών προϊόντων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, και άλλων αναγκαίων ειδών για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους διασυνοριακών απειλών. Το μέτρο αυτό, που υιοθετήθηκε από τα υπόλοιπα κράτη, αποτελεί ένα μέσο διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης όλων των κρατών μελών της ΕΕ στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς και βελτίωσης της αγοραστικής ισχύος τους, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μικρές χώρες όπως η Κύπρος. Στόχος είναι η ανάπτυξη κοινών στοχευμένων ενεργειών μέσω των διαφόρων μηχανισμών της ΕΕ για την κοινή προμήθεια φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε επαρκείς ποσότητες βάσει των αναγκών».

Επαναπατρισμός Κυπρίων που βρίσκονται στην Κίνα

Ερωτηθείς εάν θα γίνουν προσπάθειες επαναπατρισμού Κύπριων που βρίσκονται στην Κίνα, ο κ. Ιωάννου απάντησε πως αυτό θα γίνει σε περίπτωση που ζητηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Κίνα.

Ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν τα άτομα αυτά, θα εξαρτηθεί από πού έρχονται, είπε ο δρ Κωνσταντίνου. Ειδικά, αν το άτομο έρθει από την πόλη Γουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, τότε θα αντιμετωπιστεί ως ύποπτο περιστατικό και θα μπει σε καραντίνα για 14 μέρες. Αν έρθει από άλλη περιοχή της Κίνας, θα αντιμετωπιστεί όπως αντιμετωπίζεται οποιοσδήποτε ταξιδέψει από Κίνα.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close