Αποφεύχθηκε η ολοκληρωτική κατάρρευση του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, εντούτοις το ιστορικό μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Ο εμβληματικός Καθεδρικός ναός έγινε παρανάλωμα του πυρός τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα των Καθολικών, με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη και να αποτρέπουν τελικά την εξάπλωση της φωτιάς σε ολόκληρο το κτίριο.

Σύμφωνα με τις Γαλλικές αρχές, όλα ξεκίνησαν γύρω στις 19:50 (ώρα Κύπρου-Ελλάδας) όταν διαπιστώθηκε πως έχει ξεσπάσει φωτιά στην οροφή του Καθεδρικού ναού.

Σε λιγότερο από μία ώρα η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρο το μήκος της 100 μέτρων οροφής, με τις φλόγες να τυλίγουν το κωδωνοστάσιο των 96 μέτρων και να το οδηγούν στην κατάρρευση μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών.

Μαζί με το κωδωνοστάσιο κατέρρευσε και ολόκληρη η οροφή. Τότε ήταν που για πρώτη φορά εκφράστηκαν φόβοι ότι ίσως η επόμενη μέρα να μη βρει όρθια την Παναγία των Παρισίων.

Notre Dame - fire fighter
Η μάχη των πυροσβεστών για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων. Παρίσι, Γαλλία, 15/4/2019. [Photo Credits: Francois Mori/AP]
Πάνω από 500 πυροσβέστες έδωσαν τη μάχη της κατάσβεσης, έχοντας στο πλευρό τους όλο το προσωπικό της Δημαρχίας αλλά και της πολιτικής προστασίας του Παρισιού.

Τελικά τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, αλλά ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές.

Τα αίτια για τα οποία ξέσπασε η φωτιά δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο οι Γαλλικές αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας και εξετάζουν το περιστατικό ως ατύχημα εξ αμελείας.

Μακρόν: Θα την ξανακτίσουμε

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, εισηγήθηκε την έναρξη μίας εκστρατείας για να μαζευτούν χρήματα, ώστε να χτίσουν ξανά τον Καθεδρικό ναό.

«Θα την ξανακτίσουμε όλοι μαζί. Και θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη συμπάθεια μου προς τους καθολικούς σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ξεκαθάρισε παράλληλα, ότι η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων αφορά το πεπρωμένο των Γάλλων και επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι το κτίριο σώθηκε και τα χειρότερα πέρασαν και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλο το προσωπικό για τη σκληρή μάχη που έδωσε.

Διάσωση έργων τέχνης

Εκτός από τη μάχη για αποφυγή της κατάρρευσης, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη και για να σώσουν τα έργα τέχνης που βρίσκονταν στον Καθεδρικό ναό.

Έργα τέχνης ηλικίας πολλών αιώνων με μυθική, σχεδόν ανυπολόγιστη, αξία όπως για παράδειγμα ένα χρυσό ακάνθινο στεφάνι το οποίο φορούσε ο Βασιλιάς της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής διοικητικός κληρικός του ναού, Πατρίκ Σοβέ.

Επίσης, δόθηκε μάχη για τη διάσωση τεράστιων σε μέγεθος και σε αξία πινάκων.

Η Δήμαρχος του Παρισιού, Άννι Χιδάλγο, επιβεβαίωσε ότι στο ναό βρίσκονταν πολλά έργα τέχνης πολύ μεγάλης αξίας, τα οποία διασώθηκαν εγκαίρως και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Συμπαράσταση από Ευρωπαίους ηγέτες

Ο Γάλλος Πρόεδρος δέχθηκε κύμα συμπαράστασης από ξένους ηγέτες, όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Τερέζα Μέι, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com