Αθλητικά

Είναι καλό να κάνουν τα παιδιά προπόνηση δύναμης-αντίστασης;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει πως όταν ένα παιδί σηκώνει βάρη θα μείνει κοντό. Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η θεωρία και εν τέλει τί ισχύει;

Ανατρέχοντας πίσω στη δεκαετία του 1970, μαθαίνουμε πως ερευνητές στην Ιαπωνία μελέτησαν παιδιά-εργάτες και ανακάλυψαν ότι ανάμεσα στις πολλές κακοτυχίες τους, η πλειοψηφία των νέων της έτειναν να είναι ασυνήθιστα κοντοί.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ύψος οφειλόταν στη σωματική εργασία, διότι οι πολλές ώρες ανύψωσης και μετακίνησης βαριών αντικειμένων είχε αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών. Κάπως απίθανο από την εν λόγω επιστημονική διαπίστωση καθώς και άλλων παρόμοιων εκθέσεων από ανέκδοτα και μύθους.

Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν «ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να κάνουν προπόνηση με βάρη», όπως ανέφερε ο Avery Faigenbaum, καθηγητής της επιστήμης της άσκησης στο Κολέγιο του New Jersey.

Η ιδέα διατηρείται ακόμη και σήμερα δυνατή στη λαϊκή φαντασία. Σε σχετικό έγγραφο αναφορικά με το θέμα των παιδιών και την προπόνηση αντίστασης επισημαίνεται ότι πολλοί γονείς, προπονητές και παιδίατροι παραμένουν πεπεισμένοι ότι η προπόνηση με βάρη για τα παιδιά έχει ως «αποτέλεσμα στην μείωση της ανάπτυξης ύψους των παιδιών, ζημιά επιφύσεων πλακών στα κόκκαλα (σ.σ. είναι τα σημεία αναπτύξεις των κόκκαλων)».

Με άλλα λόγια, υπάρχει η παρανόηση ότι τα παιδιά μάλλον δεν θα γίνουν δυνατότερα με την άρση βαρών αλλά θα βλάψουν τον εαυτό τους. Μία σημαντική αναθεώρηση, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Pediatrics’ το 2010, μεταξύ άλλων επιστημονικών εκθέσεων, δείχνουν ότι στην πραγματικότητα η άσκηση με βάρη μπορεί να είναι ασφαλής για τους νέους και επιπλέον επωφελής και απαραίτητη.

weights
Η άρση βαρών είναι αγωνιστικό ατομικό άθλημα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και διεξάγεται σύμφωνα με κανόνες που έχει θεσπίσει η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (IWF). [Photo Credits: Jesper Aggergaard]

Κατά την επανεξέταση Pediatrics, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Επιστημών και Αθλητισμού Πληροφορικής στην Κολωνία της Γερμανίας, ύστερα από 60 χρόνια ερευνάς, ανέλυσαν τη σχέση των παιδιών και της άσκησης με βάρη.

Οι μελέτες έγιναν σε αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 6 έως 18 ετών και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, τα παιδιά και οι έφηβοι επωφελήθηκαν από την προπόνηση με βάρη – δυνάμωσαν.

Ιδιαίτερα οι έφηβοι είχαν την τάση να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη από ότι τα άλλα παιδιά, όπως θα αναμενόταν, αλλά η διαφορά δεν ήταν μεγάλη. Λόγω της εφηβείας και ειδικότερα για τα αγόρια που σε αυτή την ηλικία είναι γεμάτα στην τεστοστερόνη (ορμόνη που είναι γνωστό ότι αυξάνει την μυϊκή μάζα), αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι τα παιδιά κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης δύναμης ή αντίστασης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για ένα μήνα ή περισσότερο, έδειξαν μεγαλύτερη αύξηση δύναμης από εκείνα που ασχολήθηκαν μόνο μία φορά την εβδομάδα ή για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι «ανεξάρτητα από την κατάσταση ωρίμανσης της ηλικίας τα παιδιά γενικά φαίνεται να είναι ικανά για αύξηση της μυϊκής δύναμης».

Η διαπίστωση αυτή καταρρίπτει έναν από τους πιο ευρέως διαδεδομένους μύθους για τους νέους: ότι εάν ασχολούνται με τα βάρη δεν θα πάρουν πραγματικά δύναμη και ύψος.

Αυτό είναι διαπίστωση μελετών και βασίζεται σε αποτελέσματα των ερευνητών.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Faigenbaum, ευρέως αναγνωρισμένος ειδικός για το θέμα της προπόνησης δύναμης της νεολαίας, «έχουμε συνεργαστεί με νηπιαγωγούς, που χρησιμοποιούν μόνο μπαλόνια και πείρους, ως εργαλεία προπόνησης και διαπιστώθηκε σημαντική ανάπτυξη της δύναμης».

Περιέργως, όμως, οι νέοι γενικά δεν προσθέτουν μυϊκή δύναμη με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι ενήλικες.

Οι ενήλικες, ιδίως οι άνδρες, συνήθως προσθέτουν μυϊκή μάζα όταν αρχίζουν προπόνηση με βάρη, μια διαδικασία γνωστή ως μυϊκή υπερτροφία (ή λιγότερο τεχνικά να πάρει βάρος).

Από την άλλη, οι νέοι προσθέτουν κάποια εμφανή ή όχι μυϊκή μάζα, ως αποτέλεσμα της προπόνησης δύναμης, η οποία είναι ένας από τους λόγους που πολλοί θεωρούν ότι δεν δυναμώνουν.

kettlebells
Τα kettlebells, γνωστά και ως δράμια, είναι βάρη γυμναστικής, από χυτοσίδηρο ή ατσάλι, σε σφαιρικό σχήμα, με χειρολαβή. [Photo Credits: Alora Griffiths]

Η αύξηση της αντοχής τους φαίνεται γενικότερα να συνδέεται και με «νευρολογικές» αλλαγές, όπως είπε ο Δρ. Faigenbaum. Το νευρικό σύστημα και οι μύες τους αρχίζουν να αλληλοεπιδρούν πιο αποτελεσματικά.

Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αναπτύσσουν μια σημαντική αύξηση στην ενεργοποίηση μοτέρ μονάδας εντός των μυών μετά την προπόνηση βάρους. Μια μονάδα αποτελείται από ένα ενιαίο νευρώνα και όλα τα μυϊκά κύτταρα που ελέγχει. Όταν περισσότερες κινητήριες μονάδες ενεργοποιούνται, ένας μυς συστέλλεται περισσότερο και πιο αποτελεσματικά.

Στην ουσία, η προπόνηση δύναμης με βάρη στα παιδιά φαίνεται να απελευθερώνει την έμφυτη δύναμη των μυών, και ενεργοποιεί τη δύναμη του, που ήταν αχρησιμοποίητη.

Το γεγονός αυτό, τόσο από φυσιολογικής και φιλοσοφικής άποψης, είναι ίσως ο λόγος που η προπόνηση δύναμης για τα παιδιά είναι τόσο σημαντική, όπως τελικά διαπιστώθηκε από εμπειρογνώμονες.

«Είμαστε κάτοικοι αστικών περιοχών που έχουμε κολλήσει στο σώμα των κυνηγών-συλλεκτών», δήλωσε ο Lyle Μιχελή, MD, διευθυντής της αθλητικής ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης και καθηγητής της ορθοπεδικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, καθώς και συν-συγγραφέας με τον Dr. Faigenbaum.

Υπήρξε μια εποχή που τα παιδιά «έκαναν προπόνηση με βάρη», μεταφέροντας δοχεία γάλακτος και βοηθώντας στο αγρόκτημα ή πηγαίνοντας με τα ποδιά στο σχολείο κτλ. Τώρα λίγα παιδιά, ακόμη και νέοι αθλητές, έχουν αρκετή δραστηριότητα «για να ενισχύσουν πλήρως τους μυς, τένοντες και άλλους ιστούς».

dumbbell
Η γυμναστική με βαράκια, ή αλλιώς αλτήρες, είναι η κλασική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ενδυνάμωση και τόνωση της μυϊκής μάζας. [Photo Credits: Cyril Saulnier]

Αν ένα παιδί κάθεται στην τάξη ή μπροστά από μια οθόνη για ώρες και στη συνέχεια τους πετάξεις έξω στο γήπεδο ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, δεν έχουν την δύναμη να αντέξουν και να συμμετάσχουν στις αθλητικές δραστηριότητες τους.

Ως εκ τούτου, πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι η προπόνηση δύναμης βοηθά στην μείωση τραυματισμών και όχι το αντίθετο.

«Η επιστημονική βιβλιογραφία είναι αρκετά σαφής στο ότι η προπόνηση δύναμης είναι ασφαλές για τους νέους, αν σωστά εποπτεύεται», αναφέρει ο Δρ Faigenbaum και προσθέτει πως «δεν θα ανακόψει την ανάπτυξη ή να οδηγήσει σε τραυματισμούς της ανάπτυξης των επιφύσεων πλακών».

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι μικροί πρέπει να σηκώσουν τα βάρη που σηκώνουν οι πιο γυμνασμένοι και οι πιο μεγάλοι, γιατί έτσι γίνονται ατυχήματα και διάφοροι τραυματισμοί.

Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι οι γονείς που παίρνουν τα παιδιά τους για γυμναστική ή προπόνηση, πρέπει να ρωτούν για το πόσο καλά καταρτισμένος είναι ο προπονητής ή γυμναστής, ώστε να κάνει προπόνηση με βάρη ή αντιστάσεις και αν έχει τα κατάλληλα χαρτιά – δηλαδή το πτυχίο γυμναστή (4 χρονιά) ή προπονητή (2 χρονιά).

Giorgos Menelaou

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής στο Γ.Σ.Ο. της Λεμεσού. Σπούδασε στην Εθνική Αθλητική Ακαδημία Βασίλ Λέβσκι στη Σόφια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button