Ποδόσφαιρο

Ντοκιμαντέρ για το ντόπινγκ στο Κυπριακό ποδόσφαιρο

Κάθε άλλο παρά θετική είναι η εικόνα της ποδοσφαιρικής Κύπρου, όπως παρουσιάζεται μέσα από το ντοκιμαντέρ ‘Ντόπινγκ στο Ποδόσφαιρο’ (Doping in Football) του γαλλο-γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου, ARTE.

Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ, διάρκειας μισής ώρας, εξετάζουν τις ιατρικές πρακτικές που ακολουθούνται στο κυπριακό ποδόσφαιρο και τις προεκτάσεις που έχουν σε θέματα ντόπινγκ.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Κύπρο και τη Γερμανία, και σε αυτό μιλάνε οι άμεσα εμπλεκόμενοι με το κυπριακό ποδόσφαιρο, ο πρώην ποδοσφαιριστής Παναγιώτης Φραγκέσκου καθώς επίσης Γερμανοί επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα ντόπινγκ στον αθλητισμό.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, μία φωτογραφία-ντοκουμέντο από χρήση ενδοφλέβιας σε κυπριακό ποδοσφαιρικό αποδυτήριο, κάτι που αποτελεί παράβαση αντί-ντόπινγκ, όπως τονίζεται.

Οι παραγωγοί της ARTE επισκέφθηκαν την Κύπρο, με αφορμή την καταγγελία που έκαναν τρεις Κύπριοι ποδοσφαιριστές στην αστυνομία, τον Οκτώβριο του 2018.

Τότε είχαν ζητήσει από τις διωκτικές αρχές να ερευνήσουν κατά πόσον το ιατρικό πρόβλημα που ανακάλυψαν μετά από εξετάσεις, οφειλόταν σε λανθασμένες ιατρικές πρακτικές, όπως η χορήγηση ουσιών από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, σε μη εξουσιοδοτημένο χώρο.

Το όλο θέμα απασχόλησε την κυπριακή κοινωνία για αρκετές εβδομάδες, ενώ οι καταγγελίες έφτασαν μέχρι την UEFA και την FIFPro, οι οποίες ζήτησαν από την ΚΟΠ όπως προβεί σε έρευνα.

Τελικά αποδείχτηκε ότι χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και αναδιοργάνωσης το θέμα των ιατρικών πρακτικών στο κυπριακό ποδόσφαιρο, καθότι υπάρχουν περιπτώσεις που είτε δεν ακολουθούνται οι ενδεδειγμένες ιατρικές πρακτικές, είτε υπάρχει καταπάτηση των κανόνων αντί-ντόπινγκ από τις ομάδες.

Doping in Football Cyprus - ARTE Documentary
Η φωτογραφία-ντοκουμέντο από χρήση ενδοφλέβιας σε κυπριακό ποδοσφαιρικό αποδυτήριο. [Photo Credits: ARTE]
Στο ντοκιμαντέρ της ARTE ερευνάται παράλληλα κατά πόσον αποτελεί ντόπινγκ η ενδοφλέβια χρήση ουσιών και πως αυτό επηρεάζει το πρόσφατο περιστατικό στην Κύπρο.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον Παναγιώτη Φραγκέσκου, έναν από τους τρεις καταγγέλλοντες ποδοσφαιριστές, στην εξέλιξη της προσπάθειας του να βρει την αλήθεια για τον λόγο του προβλήματος στην καρδία, που τον υποχρέωσε να σταματήσει πέρσι το ποδόσφαιρο.

Ο νεαρός πρώην ποδοσφαιριστής έστειλε γενετικό υλικό σε εργαστήριο στη Γερμανία, προκειμένου να ερευνηθεί κατά πόσον έλαβε απαγορευμένες ουσίες.

«Τρεις μέρες πριν από κάθε αγώνα, βάζαμε τις ενέσεις, σε αυτό ακριβώς το σημείο», λέει ο Φραγκέσκου, τη στιγμή που υποδεικνύει στην κάμερα της ARTE το ακριβές σημείο στο αποδυτήριο.

«Όταν βρήκαμε το ιατρικό πρόβλημα, με έδιωξαν σαν σκύλο, για εγκλήματα άλλων», προσθέτει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ο Γερμανός καθηγητής Fritz Sorgel, ειδικός σε θέματα ντόπινγκ στον αθλητισμό, είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Παναγιώτη Φραγκέσκου.

Ο καθηγητής Sorgel αποκαλύπτει διάφορα μηνύματα που έλαβε στο κινητό του, ως μαρτυρία κακών ιατρικών πρακτικών αλλά και την φωτογραφία που δείχνει την χρήση ενδοφλέβιων ουσιών μέσα σε αποδυτήριο.

«Η έγχυση από μόνη της αποτελεί ντόπινγκ», τονίζει ο Γερμανός καθηγητής.

Στην έρευνα του, ο καθηγητής Sorgel επιχείρησε να ανιχνεύσει απαγορευμένες ουσίες, με τη βοήθεια και του Δρ. Horst Bayer, όμως το γενετικό υλικό που είχε από τον ποδοσφαιριστή δεν ήταν ικανοποιητικό.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) και αντιπρόεδρος της FIFPro Division Europe, Σπύρος Νεοφυτίδης, εμφανίζεται έντονος στο ντοκιμαντέρ και δηλώνει πως οι διωκτικές αρχές δεν ερεύνησαν επαρκώς το θέμα και εν τέλει έστειλαν άδειους φακέλους.

«Όλοι στο χώρο φοβούνται να μιλήσουν. Τους καταλαβαίνω όμως, επειδή συμβαίνει συχνά όσοι βγαίνουν δημόσια, στο τέλος να μένουν χωρίς καριέρα», προσθέτει ο κ. Νεοφυτίδης.

Σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ, οι παραγωγοί της ARTE φιλοξενούνται στο γραφείο του προέδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα, ο οποίος δηλώνει ότι υιοθετεί το πόρισμα των διωκτικών αρχών και προσθέτει πως το δικό του συμπέρασμα είναι πως οι παίκτες δεν αντιμετωπίζουν το ιατρικό πρόβλημα λόγω αυτών των συγκεκριμένων ενέσεων.

Ο κ. Κούμας δηλώνει ακόμα πως «σε κάθε κλαμπ στην Ευρώπη, μικρά ή μεγάλα, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά σκευάσματα, νόμιμα σκευάσματα, για να κάνουν τους παίκτες περισσότερο ενεργητικούς (motivated)».

Το ντοκιμαντέρ κλείνει με τη διαπίστωση ότι οι επηρεαζόμενοι ποδοσφαιριστές θα έπρεπε να είχαν μιλήσει νωρίτερα και πως δίνοντας έγκαιρα δείγματα ούρων και αίματος, ίσως να ήταν πιο εύκολο να ανιχνευτούν απαγορευμένες ουσίες.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ με υπότιτλους στα αγγλικά:

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button