Ποδόσφαιρο

Ισχυρό μήνυμα για ισότητα από τις παίκτριες της Εθνικής Γυναικών Κύπρου

Οι παίκτριες της Εθνικής Γυναικών Κύπρου έστειλαν ισχυρό μήνυμα για την ισότητα των δύο φύλων, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα με την Φινλανδία την Πέμπτη στο Ελσίνκι για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2021.

Μαζί με τις παίκτριες της Φινλανδίας, οι Κύπριες ποδοσφαιρίστριες φωτογραφήθηκαν κρατώντας πινακίδα με το μήνυμα «Together We Play Strong» («Μαζί Παίζουμε Δυνατά»), ενώ στις παλάμες των χεριών τους οι διεθνείς μας ζωγράφισαν το σήμα της ισότητας, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες έχουν τα ίδια όνειρα, τους ίδιους στόχους, στο ίδιο παιχνίδι!

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια του παγκόσμιου κινήματος #EqualPay, που ξεκίνησε από τις γυναίκες διεθνείς στο πρόσφατο Μουντιάλ και το οποίο θίγει τις σοβαρές ανισότητες στις αμοιβές των γυναικών στο ποδόσφαιρο, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση προς το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Οι ποδοσφαιρίστριες της Εθνικής Γυναικών Κύπρου και της Εθνικής Γυναικών Φινλανδίας, λίγο πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2021. Φινλανδία, Ελσίνκι, 7 Νοεμβρίου 2019. [Photo Credits: PASP]
Η ενέργεια των δύο ομάδων έγινε με τη στήριξη των συνδέσμων ποδοσφαιριστών της Κύπρου (ΠΑ.Σ.Π.) και της Φινλανδίας (Jalkapallon Pelaajayhdistys), ενώ η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της σκανδιναβικής χώρας ήταν απόλυτα σύμφωνη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τους άνδρες συναδέλφους τους. Είναι γι’ αυτό που εδώ και χρόνια τρέχουμε διάφορες δράσεις για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Συγχαίρω τις παίκτριες μας για την ενέργεια τους πριν τη σέντρα του αγώνα στην Φινλανδία και ζητώ απ΄ όλους τους φορείς στην Κύπρο να δουν τη μεγάλη εικόνα και να σταθούν έμπρακτα δίπλα στις παίκτριες, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης.

Η ραγδαία άνοδος του γυναικείου ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο είναι πλέον γεγονός. Στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στη Γαλλία, η τηλεθέαση και η παρουσία των θεατών στα γήπεδα έσπασαν ρεκόρ, ενώ πολλές χώρες πλέον εφαρμόζουν πολιτικές ισότητας στο άθλημα, που να συνάδουν με τους νόμους της ίσης μεταχείρισης των φύλων.

Στην Κύπρο έχουν γίνει κάποια βήματα, όπως η μόνιμη δραστηριοποίηση της εθνικής γυναικών και η τηλεοπτική μετάδοση ενός αγώνα κάθε εβδομάδα του πρωταθλήματος. Ωστόσο, πολλά είναι τα προβλήματα που παραμένουν ακόμη, τα οποία θέλησαν να θίξουν οι διεθνείς μας πριν τη σέντρα στο Ελσίνκι με την ενέργειά τους.

Ένα από τα σοβαρότερα είναι η δίκαιη αμοιβή. Χαρακτηριστικό είναι πως οι γυναίκες διεθνείς μας λαμβάνουν κάτω από το 15% του αντίστοιχου ποσού ημερήσιου επιδόματος που παίρνουν οι άνδρες διεθνείς για την παρουσία τους στην Εθνική ομάδα! Αυτό το γεγονός είναι πολύ απλά, ανεπίτρεπτο.

Η παρουσία των παικτριών μας στην Φινλανδία έδωσε την ευκαιρία να συγκριθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Φινλανδίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νορβηγίας, ανακοίνωσε επίσημα τον Σεπτέμβριο ότι οι άνδρες και οι γυναίκες διεθνείς θα λαμβάνουν ακριβώς τα ίδια πριμ και το ίδιο ημερήσιο επίδομα.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button