Ποδόσφαιρο

Στο όριο εξάντλησης οι ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου

Η υγεία κορυφαίων ποδοσφαιριστών κινδυνεύει, αφού λόγω του φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος ξεκουράζονται μόλις δύο εβδομάδες τον χρόνο.

Μία νέα έρευνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) καταδεικνύει ότι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αγωνίζονται ετησίως σε πάνω από 80 παιχνίδια διανύοντας πέραν των 100 χιλιάδων χιλιομέτρων για να εκπροσωπούν τις εθνικές τους ομάδες, λόγω των αυξανόμενων αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) αναφέρεται ότι η έκθεση της έρευνας με τίτλο ‘Στο Όριο: Ο φόρτος εργασίας των παικτών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ανδρών’ συγκεντρώνει στατιστικά από συμμετοχές σε αγώνες, ταξιδιών και επαναφοράς από 16 ποδοσφαιριστές σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική – που αγωνίζονται τόσο για τον σύλλογο, όσο και για την εθνική ομάδα τους.

Η έκθεση συγκρίνει τα στοιχεία του φόρτου εργασίας των ποδοσφαιριστών τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με την υγεία και την ικανότητα απόδοσης τους.

Σε αυτή περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου που απάντησαν 500 κορυφαίοι ποδοσφαιριστές σχετικά με το αγωνιστικό πρόγραμμα τους.

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δώδεκα μηνών:

  • Ο Heung-Min Son (Τότεναμ & Νότια Κορέα) έπαιξε 78 αγώνες και ταξίδεψε 110.000 χιλιόμετρα για να εκπροσωπήσει την εθνική του.
  • Ο Lasse Schone (Άγιαξ & Δανία) είχε περίοδο διακοπών λιγότερη από δύο εβδομάδες ανάμεσα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 και της έναρξης της προετοιμασίας της ομάδας του.
  • Ο Alisson Becker (Λίβερπουλ & Βραζιλία) έπαιξε σε 72 αγώνες και ταξίδεψε 80.000 χιλιόμετρα για να εκπροσωπήσει την εθνική του, χωρίς να απολαύσει χειμερινή διακοπή.
  • Ο Ivan Rakitic (Μπαρτσελόνα & Κροατία) έδωσε το 75% των 68 αγώνων του χωρίς ξεκούραση πέντε ημερών ανάμεσα στους αγώνες, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την απόδοση του και πιθανούς τραυματισμούς.
  • Ο Sadio Mane (Λίβερπουλ & Σενεγάλη) έπαιξε σε 70 αγώνες και ταξίδεψε 100.000 χιλιόμετρα για να εκπροσωπήσει την εθνική του, χωρίς να απολαύσει χειμερινή διακοπή.
At the Limit - FIFPro
‘Στο Όριο: Ο φόρτος εργασίας των παικτών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ανδρών’ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro). [Photo Credits: FIFPro]
Βάσει των αποτελεσμάτων, η έκθεση εισηγείται σειρά μέτρων, για προστασία της υγείας και διασφάλισης της υψηλού επιπέδου απόδοσης των ποδοσφαιριστών.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την υποχρεωτική καλοκαιρινή διακοπή τουλάχιστον 4 εβδομάδων και χειμερινή διακοπή 2 εβδομάδων και τον περιορισμό των περιπτώσεων όπου παίκτες δίνουν αγώνες με λιγότερο από πέντε ημέρες ανάμεσα στα παιχνίδια.

Επιπλέον εισηγείται τη μελέτη εισαγωγής πιθανού ορίου μάξιμουμ συμμετοχών ανά χρόνο για τους παίκτες για προστασία υγείας και απόδοσης και τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης του φόρτου των παικτών.

Ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro, Theo van Seggelen, δήλωσε ότι η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι η υγεία των κορυφαίων παικτών κινδυνεύει λόγω του φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος.

«Αναμένουμε από όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου να αρχίσουν να δουλεύουν μαζί για να θέσουν παράμετρούς που θα μειώσουν την πίεση στους παίκτες που αντιπροσωπεύουν την κορυφή της πυραμίδας του ποδοσφαίρου για να προστατεύσουν την υγεία τους, τη σταδιοδρομία τους και το ίδιο το παιχνίδι», πρόσθεσε ο κ. van Seggelen.

Διαβάστε και κατεβάστε ολόκληρη την έκθεση ‘Στο Όριο: Ο φόρτος εργασίας των παικτών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ανδρών’ εδώ.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button