Αθλητικά

Κύπριοι αθλητές: Αναγκαία η επιστροφή στις κανονικές προπονήσεις

Πώς βιώνουν οι αθλητές τους περιορισμούς, ποιες είναι ανησυχίες τους αλλά και γιατί θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένη η εξαίρεση τους από τα μέτρα, ώστε να προπονούνται κανονικά; Ο ιστιοπλόος Ανδρέας Καριόλου, ο δισκοβόλος Απόστολος Παρέλλης, η άλτρια Νεκταρία Παναγή και ο γυμναστής Μάριος Γεωργίου μας μιλάνε για αυτά και άλλα πολλά.

Η απόφαση για κλείσιμο των γυμναστηρίων και των γηπέδων ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού, έφερε δυσφορία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ωστόσο, η απόφαση αυτή επηρέασε σε μεγαλύτερο βαθμό και κατά κύριο λόγο τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα αυτούς που προετοιμάζονταν για τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπό κανονικές συνθήκες, σήμερα θα βρισκόμασταν 3 μήνες περίπου, πριν την έναρξη των Αγώνων της 32ης Ολυμπιάδας, που θα λάμβαναν χώρα στο Τόκιο της Ιαπωνίας, η οποία τελικά αναβλήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για το καλοκαίρι του 2021. Οι αθλητές μας, όσοι εξασφάλισαν ήδη εισιτήριο για τους Αγώνες, θα βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους, ενώ όσοι πάλευαν ακόμη για την πρόκριση, θα συμμετείχαν σε διοργανώσεις, με στόχο την εξασφάλιση του πολυπόθητου εισιτηρίου.

Η πανδημία του COVID 19 και τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του, ανάγκασαν τους αθλητές να παραμείνουν εκτός γηπέδων και κανονικών προπονήσεων, για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα.

Επικοινωνήσαμε μαζί με τέσσερις Κύπριους πολυδιακριθέντες αθλητές, με τρεις εξ αυτών να έχουν εξασφαλίσει ήδη τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, και τη μία να τη διεκδικεί με αξιώσεις. Οι Απόστολος Παρέλλης, Ανδρέας Καριόλου, Μάριος Γεωργίου και Νεκταρία Παναγή, μας μίλησαν για το πώς βιώνουν τους περιορισμούς, τις ανησυχίες τους αλλά και την ανάγκη εξαίρεσης των αθλητών από τα μέτρα, ώστε να προπονούνται κανονικά.

Σ’ αυτό που συμφώνησαν όλοι είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως αναγκαία, σεβαστά και πρέπει να τηρούνται από όλους. Η αποχή, όμως, από τις προπονήσεις θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη φυσική τους κατάσταση και τις επιδόσεις τους και ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η επιστροφή στα γήπεδα ή τη θάλασσα και τις κανονικές προπονήσεις, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε μεγάλους και ανοικτούς χώρους με την παρουσία ελάχιστων ατόμων, είναι περιορισμένος.

Για τον αθλητή άλλωστε το σώμα του είναι το «εργαλείο» της δουλειάς του. Οφείλει να το φροντίζει, να το προπονεί και να το γυμνάζει με συγκεκριμένο τρόπο και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ώστε αυτό να του αποδίδει «καρπούς» και επιτυχίες, που  προβάλλουν διεθνώς τη χώρα μας. Τα όποια διαβήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τους αθλητές μας προς τους αρμόδιους φορείς, δεν απέφεραν αποτελέσματα, με τους αθλητές να προσπαθούν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, να αντικαταστήσουν τις κανονικές προπονήσεις, πράγμα δύσκολο, ίσως και ανέφικτο.

Συνοπτικά τι μας είπαν οι αθλητές μας

  • Ανδρέας Καριόλου: Ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στα ατομικά αθλήματα είναι μηδαμινός και οι ώρες στο νερό είναι αναντικατάστατες.

Ο ιστιοπλόος μας, Ανδρέας Καριόλου,  που το «γήπεδό» του είναι η θάλασσα, σήμερα προπονείται «νοερά», παρακολουθώντας βινετοσκοπημένους αγώνες και έχει μπει σε πρόγραμμα συντήρησης. Η προσπάθεια μείωσης των απωλειών φαντάζει δύσκολη, καθώς σε ένα άθλημα τόσο τεχνικό όπως η ιστιοσανίδα, οι ώρες στο νερό είναι αναντικατάστατες. Γι’αυτό και θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπούν οι προπονήσεις στους αθλητές που εκπροσωπούν  διεθνώς τη χώρα μας, καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στα ατομικά αθλήματα είναι μηδαμινός.

  • Νεκταρία Παναγή: «Η «εναλλακτική» προπόνηση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει ούτε μια μέρα στο γήπεδο», εφικτή η κατ’ εξαίρεση προπόνηση.

Για την Νεκταρία Παναγή, την αθλήτρια του άλματος σε μήκος που διεκδικεί την πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς, η κατ’ εξαίρεση πρόσβαση στο γήπεδο για ατομικές προπονήσεις είναι εφικτή, τηρουμένων όλων των κανόνων προστασίας. Ο χρόνος που περνά είναι εις βάρος των αθλητών και όσων έχουν χτίσει μέχρι σήμερα, αλλά και του επιπέδου που θα μπορούσαν να φτάσουν αγωνιστικά. Η «εναλλακτική» προπόνηση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει ούτε μια μέρα στο γήπεδο. Θεωρεί αναγκαία την  πρόσβασή σε προπονήσεις, όχι μόνο σε όσους εξασφάλισαν την Ολυμπιακή πρόκριση, αλλά και σε όσους βρίσκονται σε τροχιά, βάσει της Παγκόσμιας κατάταξης και του επίσημου συστήματος πρόκρισης.

  • Απόστολος Παρέλλης: Θα πρέπει να δοθεί η άδεια για 1-2 ώρες προπόνησης, με τους προπονητές μας και στους χώρους μας.

Για τον παγκοσμιονίκη Απόστολο Παρέλλη, που θα συμμετείχε για 3η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα της δισκοβολίας, οι προπονήσεις πλέον είναι αρκετά δύσκολες, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να έρθει επαφή με τον δίσκο. Ερχόμενος από μια πολύ επιτυχημένη χρονιά, θεωρεί αναγκαία την κατ’ εξαίρεση επιστροφή στις προπονήσεις τους, για τους αθλητές που εξασφάλισαν το όριο.

  • Μάριος Γεωργίου: Είμαι απογοητευμένος, αλλά κάνω υπομονή. Θα πρέπει να γίνει εξαίρεση για τα ατομικά αθλήματα.

Για τον Μάριο Γεωργίου, αθλητή του σύνθετου ατομικού ατομικού στην ενόργανη, είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Νιώθει απογοητευμένος από την ακύρωση των Αγώνων, αλλά προσπαθεί να το δει σαν ευκαιρία για περισσότερη προπόνηση, αν και οι επιπτώσεις στη φυσική κατάσταση θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες. Όλοι θα πρέπει να ακολουθούμε τα διατάγματα του κράτους, ωστόσο θα πρέπει να γίνει εξαίρεση για τα ατομικά αθλήματα, ώστε να μην χαθούν κόποι χρόνων και σκληρής δουλειάς.

Ολόκληρες οι απαντήσεις των αθλητών μας

Ανδρέας Καριόλου (ιστιοπλοΐα)

Ανδρέας Καριόλου.

«Αυτό το διάστημα, όπως όλοι , περνώ πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Γυμνάζομαι όσο μπορώ εδώ, συνήθως 2 φορές την μέρα, πότε μέσα στο διαμέρισμα μου και πότε έξω στο δρόμο με την χρήση του sms. Για το άθλημα μου που είναι το windsurfing, το μόνο  εξειδικευμένο που μπορώ να κάνω είναι να κρατήσω το μυαλό μου σε φόρμα παρακολουθώντας βιντεοσκοπημένους αγώνες και κάνοντας “νοερή” προπόνηση.

Αν και έβλεπα την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς , αρχικά δεν πίστευα ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Όμως μέσα στον Μάρτιο, άρχισαν να αναβάλλονται η μία διοργάνωση μετά την άλλη, και όταν τελικά ανακοινώθηκε η αναβολή των Ολυμπιακών αν και ήταν κάτι που δεν το ήθελα , δεν με εξέπληξε ιδιαίτερα. Όντως ήμουν σε περίοδο έντονης προετοιμασίας με τους Ολυμπιακούς αγώνες τόσο κοντά , και έπρεπε μέσα σε μία μέρα να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα γίνουν οι αγώνες, να ρίξουμε ρυθμούς και να μπούμε ουσιαστικά σε ένα πρόγραμμα συντήρησης (αναγκαστικά) , μέχρι να δούμε πού και πότε θα γίνει η επόμενη μεγάλη διοργάνωση που θα λάβω μέρος.  Ακόμα δεν ξέρουμε.

Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε με τις ακυρώσεις/αναβολές είναι ότι για το διάστημα Απριλίου – Μαΐου είχα δηλώσει συμμετοχή , κλείσει διαμονή και αγοράσει εισιτήρια για μένα και τον προπονητή μου για 3 διοργανώσεις σε Ισπανία , Γαλλία και   Ελλάδα η μία εκ των οποίων ήταν το Πανευρωπαϊκό. Επίσης είχαμε συμφωνήσει και για διαμονή στην Ιαπωνία για 2 μήνες κατά την περίοδο των Ολυμπιακών, οπότε τώρα έχω ένα μεγάλο πονοκέφαλο ακυρώσεων και προσπάθειας να πάρω πίσω τα χρήματα μου, αφού δυστυχώς αυτά τα έξοδα λόγω της δυσκινησίας των αρμόδιων μηχανισμών του κράτους αναγκάζομαι να τα πληρώνω αρχικά εγώ, και να αποζημιώνομαι (μέσα σε στενά οικονομικά πλαίσια) συνήθως μήνες αργότερα με την προσκόμιση αποδείξεων.

Ο ΚΟΑ κάνει προσπάθεια να στηρίξει τους αθλητές του αυτή την περίοδο και μας ανακοινώθηκε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέρος του ποσού που είχαμε για προετοιμασία , για να αγοράσουμε εξοπλισμό που θα μας βοηθούσε να κρατηθούμε σε φόρμα στο σπίτι.

Εμείς θα προσπαθήσουμε με όλα τα δυνατά μέσα να κρατήσουμε τις απώλειες μας σε φυσική κατάσταση και επιδόσεις στο ελάχιστο, αλλά το έργο μας είναι δύσκολο. Ειδικά σε ένα άθλημα τόσο τεχνικό όπως η ιστιοσανίδα, οι ώρες στο νερό είναι αναντικατάστατες.

Πάντα έχω τις επιφυλάξεις μου με την λέξη “επαγγελματίες”, καθώς αυτό  σημαίνει και μισθό και αυτό για πολλούς από τους αθλητές που φέρνουν διακρίσεις για την Κύπρο, ακόμα και αθλητές με Ολυμπιακές προκρίσεις , δεν ισχύει. Για αυτό θα μιλήσω για τους αθλητές που εκπροσωπούν και φέρνουν διακρίσεις για την Κύπρο διεθνώς.  Πιστεύω ότι ειδικά στα ατομικά αθλήματα, είναι μηδαμινός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού αν μας επιτραπούν οι προπονήσεις. Αν μιλήσουμε για τους αθλητές με πρόκριση για την Ολυμπιάδα μιλούμε για 10 άτομα αυτή τη στιγμή στην Κύπρο που σχεδόν το κάθε ένα από αυτά προπονείται σε άλλες εγκαταστάσεις. Ακόμα και αν μιλήσουμε για όλους τους αθλητές που είναι στο σχέδιο Υψηλής Επίδοσης του ΚΟΑ, (μιλάω πάντα για ατομικά αθλήματα)  δεν μιλάμε για μεγάλους αριθμούς ατόμων , που πιστεύω πως πολύ εύκολα μπορούν να προπονούνται ο κάθε ένας σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τον άλλο από αυτές που μπορεί να έχουν αυτοί που εργάζονται για παράδειγμα σε ένα εργοτάξιο , ή σε άλλες δουλειές που παραμένουν ανοιχτές αυτές τις μέρες.

Οι αθλητές που έχουμε εξασφαλίσει πρόκριση για το Τόκιο έχουμε στείλει στις 12/4  επιστολή/αίτημα στον Υπουργό Υγείας με κοινοποίηση σε ΚΟΑ/ΚΟΕ και Υπουργείο Παιδείας, και ελπίζουμε αυτοί που απέρριψαν το αίτημα που έκανε η ΚΟΕ τον Μάρτιο να αναθεωρήσουν.»

Νεκταρία Παναγή (Άλμα εις Μήκος)

«Σαφώς και προτεραιότητα έχει η υγεία και η ασφάλειά μας.  Είναι πρωτόγνωρες οι μέρες αυτές για όλους και θεωρώ ότι ο καθένας από την πλευρά του θα πρέπει να φανεί υπεύθυνος και να τηρήσει όλους τους κανονισμούς που απαιτούνται, ώστε η περίοδος αυτή να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται και να τελειώσει, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.  Οι εναλλακτικές προπονήσεις είναι βάσει των δεδομένων η μόνη μας επιλογή, αν και αφορά και μόνο την φυσική κατάσταση και ούτε αυτήν. Οπότε προσπαθώ όσο μπορώ να γυμνάζομαι στο σπίτι με διάφορα όργανα για ενδυνάμωση και φυσική κατάσταση.

Νεκταρία Παναγή.

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για εμένα φάνταζε αδύνατο γεγονός και εννοείτε πως δεν ήθελα να πιστέψω ότι είναι πιθανό να συμβεί.  Όταν όπως πήραν τέτοια τροπή τα γεγονότα, αναμφίβολα ήταν η μόνη επιλογή, η οποία απόφαση με βρήκε σύμφωνη. Δεν είναι ότι έχουμε ακόμα ένα χρόνο να προπονηθούμε.  Η δουλειά δε γίνεται ούτε σε έναν χρόνο ούτε σε δύο. Απεναντίας, το διάστημα αυτό που χάνουμε τώρα, με όσο καλή προετοιμασία μέσα από εναλλακτικούς τρόπους προπόνησης δεν μπορεί να αντικαταστήσει ούτε μια μέρα στο γήπεδο.  Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και γενικότερα όλες οι διοργανώσεις υψηλού επιπέδου είναι μακροχρόνιοι στόχοι. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει την έκταση του προγραμματισμού της προετοιμασίας και της προσπάθειας που απαιτείται.

Δεν είναι πρόσθεση αφαίρεση, όσο κι αν θέλουμε να το δούμε έτσι. Δεν είναι τι τώρα τι μετά. Δεν είναι ούτε καν παύση ή αναπλήρωση του χρόνου!  Όσο περνάει ο καιρός και δεν έχουμε πρόσβαση στο γήπεδο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ώστε να επιστρέψουμε στο επίπεδο που βρισκόμασταν και όχι στο επίπεδο που θα μπορούσαμε να είμαστε.  Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η αποχή από την εξειδικευμένη προπόνηση, δύναται να επιφέρει τεράστιες απώλειες και επιπτώσεις αναφορικά με την αγωνιστική κατάσταση ενός πρωταθλητή υψηλού επιπέδου.

Λαμβάνοντας υπόψην την σοβαρότητα της κατάστασης, και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, θεωρώ εφικτή την πρόσβασή μας στο γήπεδο για ατομική προπόνηση, έναν υπαίθριο χώρο πολύ μεγάλης έκτασης.  Η απόφαση να κλείσουν τα γήπεδα, πάρκα και υπαίθριοι χώροι είναι σαφέστατα ορθή και φυσικά δεν είμαι η αρμόδια για να την κρίνω. Αναφέρομαι όμως στην κατ’ εξαίρεση πρόσβασή μας, των αθλητών της Ολυμπιακής ομάδας, στην υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε όλα αυτά που χτίσαμε μέχρι σήμερα στον Κυπριακό Αθλητισμό, και βάσει όλων των κανονισμών ασφάλειας που προνοούνται.»

Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία)

«Αυτό το διάστημα, με βρίσκει στο σπίτι με την οικογένεια, περνώντας περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου, πράγμα που δεν μπορούσα να κάνω τα προηγούμενα χρόνια, καθώς έλειπα συνεχώς σε προετοιμασία και αγώνες στο εξωτερικό. Όσον αφορά τις προπονήσεις μου, είναι αρκετά πολύ δύσκολο να βρω εναλλακτικούς τρόπους,  δεν μπορώ πουθενά να ρίξω δίσκο ούτε και να μείνω σε επαφή με τον δίσκο.

Απόστολος Παρέλλης.

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις σε όλους τους αθλητές, κάποιοι θα ευνοηθούν και κάποιοι θα χάσουν. Προσωπικά, ερχόμουν από πολύ καλή χρονιά,με μια καλή επίδοση και ένα καλό αποτέλεσμα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή, ωστόσο δεν μπορώ να γνωρίζω πως θα είναι η επόμενη, ελπίζω να είμαι το ίδιο όπως και την προηγούμενη χρονιά.

Είναι πολύ δύσκολο για όλους τους αθλητές να προπονηθούν κανονικά, ειδικά στους επαγγελματίες γιατί όταν χάνεις προπονήσεις, έχεις αρνητικές επιπτώσεις στη φυσική σου κατάσταση.

Θεωρώ ότι, τουλάχιστον για τους 10 αθλητές που έχουν τα όρια για τους Ολυμπιακούς, θα πρέπει να δοθεί η άδεια για να κάνουμε προπόνηση 1-2 ώρες με τους προπονητές μας, στους χώρους μας, και όταν μετά χαλαρώσουν τα μέτρα, να αρχίσουν και οι υπόλοιποι αθλητές κανονικά τις προπονήσεις τους.»

Μάριος Γεωργίου (ενόργανη γυμναστική)

«Αυτό το διάστημα επικρατεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας. Μένοντας σπίτι αντιμετωπίζω αρκετές δυσκολίες αφού δεν μπορώ να προπονούμαι με όλα τα όργανα του σύνθετου ατομικού γιατί δεν υπάρχει ευχέρεια χώρου. Ωστόσο με τη βοήθεια του προπονητή μου εξασφάλισα στο σπίτι πλάγιο και προπονούμαι μόνο σε αυτό.

Μάριος Γεωργίου.

Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματά μου για την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Νιώθω απογοήτευση λόγω του ότι μετά από τόσους μήνες σκληρής προπόνησης και αφοσιωμένης δουλειάς παραμένουν στην αναμονή. Παρόλα αυτά κάνω υπομονή και θα συνεχίσω την εξάσκηση με περισσότερη επιμονή για ακόμα μεγαλύτερους στόχους. Έχω την ευκαιρία να το εκμεταλλευτώ για περισσότερη προπόνηση και να επανέλθω δριμύτερος.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι συνέπειες στη φυσική κατάσταση είναι αναπόφευκτα μεγάλες και αυτό γιατί. ένας επαγγελματίας αθλητής προπονείται πολλές ώρες την ημέρα που αυτή την περίοδο δεν είναι εφικτό, γι αυτό προσπαθώ όσο το δυνατό περισσότερο να προπονούμαι στο σπίτι μου με τα ελάχιστα όργανα που διαθέτω και φυσικά με την κατάλληλη διατροφή.

Φυσικά καταλαβαίνω ότι είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους και πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να ακολουθούμε τα διατάγματα του Κράτους.  Εντούτοις πρέπει να γίνει μια εξαίρεση για όλους τους επαγγελματίες αθλητές, ειδικά για όσους έχουν την ολυμπιακή πρόκριση. Η επίτευξη του στόχου μας δεν είναι εύκολη ούτε πετυχαίνεται μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και όπως προαναφέραμε έχει επιπτώσεις στη φυσική μας κατάσταση ματαιώνοντας την προσπάθεια τόσων μηνών. Εφόσον τα αθλήματά μας είναι ατομικά, και τηρώντας τους κανόνες, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε κανονικά την προπόνηση.

Ας ευχηθούμε ότι οι επιθυμίες μας θα εισακουστούν και σύντομα θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας προπονήσεις. Τελειώνοντας θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ σε όλους υπομονή και σύντομα να επιστρέψουμε στη φυσιολογική μας ζωή.»

Antri Tasou

Σπούδασε στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος. Σπουδές Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button