Αθλητικά

Παιδί & Αθλητισμός: Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσουν και τι άθλημα;

Ανάμεσα στους προβληματισμούς που έχουν σίγουρα όλοι γονείς, των οποίων τα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, είναι πότε είναι η κατάλληλη ηλικία, τί άθλημα να ακολουθήσουν και σε ποιον να εμπιστευτούν το αθλητικό μέλλον των παιδιών τους.

Στα χρονιά εμπειρίας μου στον αθλητισμό ως αθλητής, προπονητής και καθηγητής φυσικής αγωγής, κατάλαβα ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη σχέση η ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί να ασχολείται με τον αθλητισμό. Μεγάλη σημασία έχει ο χαρακτήρας του παιδιού και ποσό καλά μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες προπόνησης και ασφάλειας. Αν το παιδί μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες για μια άσκηση με τον σωστό τρόπο τότε μπορεί να γυμνάζεται.

Οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να το κάνει και ένα μικρό παιδί 3 χρονών. Βέβαια, μεγάλος παράγοντας για να επιτευχθεί αυτό είναι ο εκπαιδευτικός του, είτε είναι γυμναστής- καθηγητής φυσικής αγωγής, είτε προπονητής. Κάθε ηλικία έχει τον δικό της τρόπο προπόνησης και τον δικό της ασκησιολόγιο. Κάθε άθλημα έχει στην αρχική του μορφή που μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι, πράγμα που το κάνει ελκυστικό και τα παιδιά με ευχαρίστηση συμμετέχουν σε αυτό.

Αν είναι να επιλέξετε ένα άθλημα, επιλέξετε ένα με πολυπλευρικότητα που να μπορεί να αναπτύξει τις δεξιότητες του, όπως για παράδειγμα η ομαδικότητα. Αυτή είναι και η απλή συνταγή για να είναι το παιδί σας ευτυχισμένο. Στο τέλος της ημέρας το μέλημα όλων μας να έχουμε υγιή και χαρούμενα παιδιά πράγμα που προσφέρει απλόχερα ο αθλητισμός. Όσο για την επιλογή αθλήματος αφήστε το παιδί σας να επιλέξει μόνο του!

Απλά πριν πάρετε τα παιδιά σας να αθληθούν καλό θα ήταν να το ψάξετε λίγο όσο αφορά σε ποιον θα εμπιστευτείτε να τα γυμνάζει. Έχει τα κατάλληλα προσόντα; Είναι τελειωμένος γυμναστής σε αναγνωρισμένη σχολή; Είναι καλά καταρτισμένος και ενημερώνετε με νέες πληροφορίες σχετικά με το άθλημα του και γενικά γύρω από τον χώρου αθλητισμού;

Show More

Giorgos Menelaou

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής στο Γ.Σ.Ο. της Λεμεσού. Σπούδασε στην Εθνική Αθλητική Ακαδημία Βασίλ Λέβσκι στη Σόφια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button