Αθλητικά

Πρώτη λαμπαδηδρόμος για το Τόκιο η Άννα Κορακάκη

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας που μία γυναίκα θα ξεκινήσει τη λαμπαδηδρομία.

Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη, θα είναι η πρώτη λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας που μία γυναίκα θα ξεκινήσει τη λαμπαδηδρομία.

Η τελετή αφής και η λαμπαδηδρομία εισήχθησαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον διπλωμάτη Κωνσταντίνο Κονδύλη. Έκτοτε όλοι οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι ήταν άντρες. Την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, οι ιθύνοντες του ολυμπιακού αθλητισμού αποφάσισαν να αλλάξουν αυτό το δεδομένο και έτσι επέλεξαν μία γυναίκα να μεταφέρει πρώτη το Ολυμπιακό Φως.

Η Άννα Κορακάκη θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα από την πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου, στην Τελετή Αφής που θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία, στις 12 Μαρτίου 2020. Ακολούθως, θα μεταλαμπαδεύσει την Ολυμπιακή Φλόγα σε Ιάπωνα Ολυμπιονίκη, καθώς, ως είθισται, ο δεύτερος λαμπαδηδρόμος προέρχεται από τη χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς.

«Είναι τεράστια τιμή για μένα. Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση και πιστεύω ότι τα συναισθήματα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα μετά από εκείνη τη στιγμή στην Αρχαία Ολυμπία. Ανυπομονώ να τη ζήσω και είμαι σίγουρη ότι θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου και την καρδιά μου για όλη μου τη ζωή», είπε η Άννα Κορακάκη.

Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε δύο μετάλλια -ένα χρυσό και ένα χάλκινο- στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, ενώ έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Κόσμου και Ευρώπης.

Στην ίδια συνεδρίαση, η ΕΟΕ αποφάσισε για τελευταία λαμπαδηδρόμο επί ελληνικού εδάφους την Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία θα ανάψει τον βωμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 19 Μαρτίου 2020. Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ και από τότε ανεβαίνει συνεχώς στο βάθρο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του στίβου, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και η Φλόγα θα ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στη συνέχεια θα παραδοθεί στους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής ‘Τόκιο 2020’.

Πρόεδρος ΕΟΕ: Ιστορική στιγμή

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, είπε ότι «είναι μία ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία μία αθλήτρια θα είναι πρώτη Λαμπαδηδρόμος. Πιστεύω ότι αυτή την τιμή τη δικαιούται η Αννα Κορακάκη καθώς έχει τιμήσει την ελληνική σημαία και έχει δοξάσει τη χώρα μας, όχι μόνο με τα δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αλλά και με τις επιτυχίες της και μετά το 2016.»

«Είμαι χαρούμενος, όμως και για την Κατερίνα Στεφανίδη, μία ακόμα καταπληκτική Ελληνίδα αθλήτρια που μεσουρανεί στον παγκόσμιο στίβο και μας κάνει υπερήφανους με τις συνεχόμενες επιτυχίες. Συγχαρητήρια και στις δύο αθλήτριές μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button