Αθλητικά

Το Ιραν αποβλήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο

Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) απέβαλε το Ιράν από τις τάξεις του, λόγω της άρνησης του να αγωνιστεί με αθλητές από το Ισραήλ.

Τον περασμένο Αύγουστο η ιρανική ομοσπονδία είχε δώσει εντολή στον 27χρονο Ιρανό Σαγέντ Μολάει να αποχωρήσει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο να αγωνιστεί απέναντι στον Ισραηλινό Σαγκί Μουκί.

Ο Μολάει αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της ομοσπονδίας της χώρας του και συνέχισε να αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα, όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

«Ο λαός μας ξέρει καλά τι συμβαίνει στη χώρα. Αλλά δεν είναι κανείς ελεύθερος. Ήθελα να αποδείξω πως εγώ είμαι ελεύθερος. Μπορώ να αποδείξω στον κόσμο ότι έχω τη δύναμη να παίρνω θαρραλέες αποφάσεις» είπε ο Ιρανός τζουντόκα στο Euronews.

Ο Σαγέντ Μολάει κατέφυγε στην Ευρώπη, ζητώντας άσυλο από τη Γερμανία και έκτοτε διαμένει εκεί.

Το Ιράν απαγορεύει στους αθλητές του να αντιμετωπίζουν τους Ισραηλινούς.

Πριν την έναρξη του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος, η Ολυμπιακή Επιτροπή του Ιράν είχε δεσμευτεί πως θα τηρούσε την Ολυμπιακή Χάρτα και τη IJF, ανοίγοντας το δρόμο για τους Ιρανούς αθλητές να βρεθούν απέναντι στους Ισραηλινούς.

Κάτι τέτοιο όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη.

Η IJF ανέφερε ότι οι ενέργειες του Ιράν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ιαπωνία ήταν αντιφατικές και πως η υπόθεση παραπέμφθηκε στην πειθαρχική επιτροπή της διεθνούς ομοσπονδίας.

«Υπάρχει ισχυρός λόγος να πιστεύει κανείς ότι η ιρανική ομοσπονδία τζούντο θα συνεχίσει να διαπράττει παράπτωμα ή οποιοδήποτε άλλο αδίκημα ενάντια στο καταστατικό, τις αρχές και τους στόχους του IJF», ανέφερε η επιτροπή.

Σε δηλώσεις που έκανε στο BBC μετά το τουρνουά, ο Μολάει είπε ότι φοβόταν για την ασφάλεια της οικογένειάς του και πως στο Τόκιο έφυγε από την αρένα με δάκρυα στα μάτια.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη εκεί, θα μπορούσα να φτάσω το τρίτο παγκόσμιο μετάλλιο του πρωταθλήματος και το δεύτερο χρυσό μετάλλιο μου, είμαι τόσο έτοιμος και προετοιμασμένος για αυτό».

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button