ΑπόψειςΣτίβος

Η Στεφανίδη, ο Κλασσικός Αθλητισμός και το «κάθε 4 χρόνια»

Παρακολούθησα πριν από λίγο ένα βίντεο από το μεσημβρινό δελτίο του ΑΝΤ1 με απευθείας ανταπόκριση από την Παλλήνη, όπου βρέθηκε για να αποσπάσει μερικές δηλώσεις από την Χρυσή Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη, της οποίας θα πάρει το όνομα το αθλητικό κέντρο της περιοχής.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις που δέχθηκε η Χρυσή Ολυμπιονικής του Ρίο με την Ελλάδα, ήταν και το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι δεν ασχολούνται με τον Στίβο παρά μόνο «μία φορά κάθε 4 χρόνια» με την Στεφανίδη να απαντά ότι δεν περιμένει να αλλάξει κάτι όσον αφορά την ενασχόληση των Μέσων με το Στίβο.  Η Χρυσή Ολυμπιονίκης τόνισε στη συνέχεια πως «Εγώ τα κατάφερα. Τι σχέση έχει αυτό με το αν οι δημοσιογράφοι θα ασχολούνται με τον στίβο ή όχι;».

Προσωπικά, βρήκα εξαιρετικά εύστοχο τον σχολιασμό της Κατερίνας Στεφανίδη και τραγικά αληθινό για την πραγματικότητα περί του Κλασσικού Αθλητισμού στην Κύπρο. Εξάλλου, ποιος ασχολείται με τον Κλασικό Αθλητισμό (Στίβο) εφόσον δεν υπάρχει χρήμα και δεν είναι διαδεδομένο στα μπούκκικα (πρακτορεία στοιχημάτων) για να επιφέρει χρήμα; Ποιος ασχολείται αφού δεν δίνει ψήφους στα κόμματα και δεν συγκροτεί μαζικά κοινωνικά στρώματα;

Κι όμως οι επιτυχίες που έχουν οι αθλητές του Στίβου είναι μεγαλύτερες από εκείνων του ποδοσφαίρου, της καλαθοσφαίρισης ή της πετοσφαίρισης. Ο λόγος είναι απλός: τα ατομικά αγωνίσματα είναι πολύ πιο δύσκολα στην άθλησή τους, τόσο σε προπονητικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Κι αν αναλογιστούμε τις επιτυχίες των αθλητών των ατομικών αγωνισμάτων σε Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο, Ολυμπιακό επίπεδο, καθώς επίσης και σε Κοινοπολιτειακό, μπορούμε να πούμε πως το κυπριακό ποδόσφαιρο δε θα καταφέρει ποτέ να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο.

Η επιτυχία των αθλητών του Κλασσικού Αθλητισμού γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι τα χρήματα που επενδύονται σε έναν αθλητή σε σύγκριση με αυτά που επενδύονται σε έναν ποδοσφαιριστή είναι σαφέστατα λιγότερα, ενώ η προβολή της Κύπρου σε ένα διεθνές σαλόνι του αθλητισμού είναι κατά πολύ μεγαλύτερη μέσω του στίβου από ότι είναι μέσω του ποδοσφαίρου.

Ίσως, η Πολιτεία τόσο σε Ελλάδα, όσο και Κύπρο θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους όσων αφορά τον Κλασσικό Αθλητισμό και να παράσχουν τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες για το μέλλον.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Giorgos Menelaou

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής στο Γ.Σ.Ο. της Λεμεσού. Σπούδασε στην Εθνική Αθλητική Ακαδημία Βασίλ Λέβσκι στη Σόφια.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close