Πολιτική

Επίτροπος υγείας και καταναλωτών της ΕΕ η Στέλλα Κυριακίδου

Η Στέλλα Κυριακίδου αναμένεται να είναι η νέα Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν).

Η Επιτροπή αποτελείται από το Σώμα των επιτρόπων το οποίο περιλαμβάνει 28 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και των Αντιπροέδρων.

Οι Επίτροποι (ένας από κάθε χώρα της ΕΕ) αποτελούν την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η θητεία τους διαρκεί 5 χρόνια. Κάθε Επίτροπος αναλαμβάνει την ευθύνη για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής με σχετική εντολή της Προέδρου της Επιτροπής.

Η κατανομή των επιτρόπων θα ανακοινωθεί την Τρίτη από την νέα Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και ενδέχεται να διαφοροποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η νέα επίτροπος της Κύπρου αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών.

Ο επίτροπος της Ελλάδας, Μαργαρίτης Σχοινάς αναμένεται να αναλάβει τον τομέα Άμυνα και Διάστημα. Σημειώνεται ότι ο τομέας της άμυνας που αναλαμβάνει ο Μ. Σχοινάς, θα συνοδευτεί από την ίδρυση μιας νέας σχετικής γενικής διεύθυνσης.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες επιτροπές, ο Γιοχάνες Χαν από την Αυστρία αναλαμβάνει τις εσωτερικές υποθέσεις, ο Ντίντιερ Ρέιντερ από το Βέλγιο τον προϋπολογισμό, η Μαρίγια Γκάμπριελ από τη Βουλγαρία την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, η Ντουμπράβκα Σούικα από την Κροατία τη διεύρυνση, η Βέρα Γιούροβα από την Τσεχία το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία, η Μαγκρέτ Βέσταγκερ αναλαμβάνει εκτελεστική αντιπρόεδρος για θέματα ψηφιακής μετάβασης, η Κάντρι Σίμσον από την Εσθονία, τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη, η Φιλανδή πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν την οικονομία (το πρώην χαρτοφυλάκιο Μοσκοβισί), η Σιλβί Γκουλάρντ από τη Γαλλία, τον ανταγωνισμό, ο Λάζλο Τροσκάνιλ από την Ουγγαρία την ανθρωπιστική βοήθεια και ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν το Εμπόριο.

Επιπλέον, ο Ιταλίος Πάολο Τζεντιλόνι αναλαμβάνει τη βιομηχανία και την εσωτερική αγορά, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις την ενέργεια, ο Λιθουανός Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους την έρευνα, ο Λουξεμβούργιος Νικόλας Σμιντ τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και η Μαλτέζα Χελένα Ντάλι τη Δικαιοσύνη.

Τέλος ο Ολλανδός Φρανς Τίμμερμανς αναλαμβάνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος για το κλίμα, ο Πολωνός Γιάνος Βοισέτσοφσκυ τη Γεωργία, η Πορτογαλέζα Ελίζα Φερέιρα την περιφερειακή πολιτική, ο Μάρος Σέφτσοβις την ασφάλεια, ο Σλοβένος Γιάνες Λέναρτσις την αλιεία, και η Σουηδέζα Ίλβα Γιόχανσον την απασχόληση.

Τέλος, ως γνωστόν ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ αναλάμβάνει Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και το ΗΒ δεν έχει ορίσει επίτροπο.

Η Ρουμανια συμπληρώνει τη λίστα με δύο πρόσωπα, τους Νταν Ρίκα, ή Ροβάνα Πλάμπ, ένας εκ των οποίων θα λάβει τις μεταφορές.

Η λίστα αποτυπώνει τις προθέσεις που υπήρχαν το πρωί της Παρασκευής και θα υποστεί τροποποιήσεις ως την τελική παρουσίαση την Τρίτη από την επόμενη Πρόεδρο της Κομισιόν.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close