Στήριξη Σλοβακίας για Κυπριακό

Nicos Christodoulides - Miroslav Lajčák
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, Miroslav Lajčák. Λευκωσία, 10/6/2019. [Photo Credits: PIO]

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Miroslav Lajčák, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (10/6) στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν μεταξύ άλλων για το Κυπριακό πρόβλημα και για τα ενεργειακά στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο κ. Lajčák είπε ότι «η διαίρεση της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση» και παράλληλα εξέφρασε τη στήριξη της Σλοβακίας στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια με στόχο έναν αντικειμενικό διάλογο μεταξύ Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Από πλευράς του, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήρε τη συνεισφορά της Σλοβακίας στο δικοινοτικό διάλογο τα τελευταία 30 χρόνια, στην επιτροπή για την διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων αλλά και στον διάλογο για το Κυπριακό.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Σλοβάκο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της ενέργειας καθώς και για τις εν εξελίξει τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι δύο ΥΠΕΞ προέβησαν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Σλοβακίας και συζήτησαν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Επίσης ανταλλάξουν απόψεις επί θεμάτων που δεσπόζουν στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η Στρατηγική Ατζέντα 2019 – 2024, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Άμυνα και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Περαιτέρω, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν σχετικά με τις προτεραιότητες και το έργο της Σλοβακικής προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com