Απόψεις

Τα «prickly-pears» της κυπριακής κοινωνίας

Μετά από τα πρόσφατα γεγονότα της υπόθεσης του δεκαεξάχρονου μαθητή που φαίνεται να έχασε την ζωή του μετά από υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ σε νεανικό πάρτι στην Λάρνακα, βγαίνει για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια η πραγματικότητα της δεινοπαθούσας παιδείας προερχόμενη από την κυπριακή οικογένεια. Αυτή είναι και η παρακμή μας.

Εν έτη 2019 βγαίνουν στην επιφάνεια αποδεικτικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται ενεργά σε πλατφόρμες όπως το YouTube, που αποδεικνύουν ότι ο αποθανών ήταν θύμα κακοποίησης από συμμαθητές του, τόσο λεκτικής όσο και σωματικής.

Παρόλο που διαπιστώνεται πως όλα αυτά ήταν εις γνώση των ατόμων του κύκλου του νεαρού, εντούτοις ουδείς προσπάθησε να βοηθήσει την κατάσταση. Ουδείς.

Η πραγματικότητα μας και η παρακμή μας

Τείνουν να υφίστανται προφανώς δύο πραγματικότητες εντός της κυπριακής ψευδό-ευρωπαϊκής κουλτούρας. Από τη μία έχουμε τα πολιτιστικά δρώμενα που γεμίζουν περηφάνια τα παπουτσόσυκα της κυπριακής «ελίτ», ή αλλιώς «prickly-pears», που διαφημίζουν πόσο μπροστά είμαστε σαν κράτος και σαν κουλτουριάρικος λαός ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Από την άλλη, έχουμε την αληθινή κυπριακή κουλτούρα που τείνει να έχει παραπάνω ομοιότητες με την αραβική super-macho/fragile masculinity κουλτούρα, που καταδυναστεύει οτιδήποτε προσπαθεί να κτιστεί με κόπο και μόχθο από τους λίγους (σ.σ. βλέπε εκπαιδευτικούς, νέους, καλλιτέχνες κτλ). Που αντιλαμβάνονται ότι το σύστημα μας δεινοπαθεί και δε παρακμάζει σε όλα τα επίπεδα.

Πίσω στην υπόθεση

Πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν σε αυτό το νησί για να καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα; Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι ήταν ρητορική ερώτηση, και όχι πρόκληση(!).

Εσύ, που διαβάζεις αυτό το άρθρο, είτε είσαι έγγαμος ή άγαμος, είτε έχεις ήδη μωρά, είτε θα κάνεις σε κάποια φάση της ζωής σου, πότε πιστεύεις ότι πρέπει να τους μάθεις τα αυτονόητα;

Εσύ πότε ακριβώς περιμένεις να μάθεις του δικού σου «prickly-pear», ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ πάνω σε οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο;

Εσύ γιατί δεν έμαθες του «prickly-pear» σου ότι η σωματική υπεροχή ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ με οποιοδήποτε τρόπο;

Εσύ γιατί δεν έμαθες του «prickly-pear» σου ότι υπάρχουν μωρά που δεν είναι τόσο δυνατοί χαρακτήρες για να αντέξουν τα ψυχολογικά που ΕΣΥ του δημιούργησες;

Μάλλον, επειδή εσύ ΔΕΝ έμαθες ποτέ αυτά τα απλά πράματα, και επειδή μάλλον εσύ ευθύνεσαι για την κατάληξη τόσο του «prickly-pear» σου, όσο και των θυμάτων του.

Τώρα να είσαι περήφανος που το «prickly-pear» σου, δεν σου βγήκε «πούστης», «μαλαχτός», που δεν του έκαναν «μπούλινγκ», (γιατί προφανώς ή είσαι θύτης ή θύμα), και που είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό παπουτσόσυκο, όπως κάθε άλλο «prickly-pear» της ηλικίας του.

Υστερόγραφο

Όσο για τους αγαπητούς δημοσιογράφους που τείνουν να λατρεύουν την έκφραση «ΝΕΑΝΙKO ΠΕIΡΑΓΜΑ» σαν κάτι εντελώς φυσιολογικό το ΝΕΑΝΙKO ΠΕIΡΑΓΜΑ, όπως για παράδειγμα το να σου κόψει κάποιος ένα χαφταλλόπατσο μες τα ριζόφκια στην εφηβική ηλικία τζιε στην ηλικία των 35 έχει διαφορά, ναι; Το να σε υποχρεώσει κάποιος ( με την βία; ) να φωνάξεις συνθήματα προσβλητικά ανεξαρτήτως κόμματος κτλ. στην εφηβεία και στην ηλικία των 35 έχει διαφορά, ναι;

Αντιλαμβανόμαστε καθόλου τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ξέρουμε τι είναι; Εγώ θα σας παραθέσω τα απολύτως σχετικά, για να δούμε τι αντίληψη μπορεί να έχουμε απλά από τους τίτλους:

  • Άρθρο 1 – Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  • Άρθρο 2 – Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δικαίωμα στη ζωή.
  • Άρθρο 3 – Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου.
  • Άρθρο 4 – Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Απαγόρευση των βασανιστηρίων και των απάνθρωπων ή εξευτελιστικών ποινών ή μεταχείρισης.
  • Άρθρο 6 – Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Μετά από αυτούς τους απλούς τίτλους αγαπητοί δημοσιογράφοι και μη, πείτε μας που ακριβώς εμπίπτει ο όρος «ΝΕΑΝΙΚO ΠΕIΡΑΓΜΑ» για να ξέρουμε και εμείς οι απλοί αμόρφωτοι τυχαίοι πολίτες της παπουτσοσυτζιάς τι να ονομάσουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων/κακοποίηση και τι πείραγμα.

Τζιε μετά, να πάτε ΕΣΕΙΣ να πείτε της ΜAΝΑΣ του, ότι ο γιος της απλά δεν άντεξε το ΝΕΑΝΙΚΌ ΠΕΊΡΑΓΜΑ και πως τα 340ml αλκοόλης στο αίμα του, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, καταναλώθηκαν οικειοθελώς, κάτι που είναι υπό εξέταση.

Ποιος μπορεί να πει τζίνης της μάνας ότι ο γιος της έπρεπε να αντέχει τα νεανικά πειράγματα, γιατί η κοινωνία της παπουτσοσυτζιάς μας τα θεωρεί απολύτως φυσιολογικά;

Τζιε ποιος να της πει ότι η παρακμάζουσα εκπαίδευση, η κοινωνική ανθρωποκεντρική εκπαίδευση, ο σεβασμός και η εμπάθεια, η ικανότητα δηλαδή να αντιλαμβάνεται το άτομο τι νιώθει ο άλλος και να έχει επίγνωση για το πως θα νιώσει ο άλλος από τις δικές του πράξεις, δεν μαθαίνεται μόνο στα σχολεία, αλλά και στην οικογένεια.

Τα συμπεράσματα λοιπόν δικά σας. […]

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Kyriakos Georgiou

Σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close