Απόψεις

Τα πτυχία τα ψάχνουν μυαλά περασμένων δεκαετιών

Αφορμή γι’ αυτό το κείμενο στάθηκε ένας απογευματινός καφές και μια κουβέντα που είχαμε τις προάλλες. Μια ατάκα από έναν millennial που έψαχνε άτομα για να εργοδοτήσει στην εταιρεία του ήταν ένα από τα θέματα μας.

Από τη συλλογή των βιογραφικών δεν κοιτούσε πτυχία και διπλώματα, αλλά κάποια άλλα χαρακτηριστικά, πιο επουσιώδη κατά την άποψή του.

Η ατάκα – που απλά έδωσε δομή σε λέξεις που λίγο – πολύ ακούσαμε και στο παρελθόν, ήταν η εξής:

«Δεν ψάχνουμε ποτέ για πτυχία, τα πτυχία τα ψάχνουν εργοδότες με μυαλά περασμένων δεκαετιών. Εμείς κοιτάζουμε mindset και skillsets.»

Mindset και skillsets. Μυαλό (ή νοοτροπία) που να ψάχνει και να προσαρμόζεται σε αλλαγές και επί μέρους δεξιότητες που να εξελίσσονται και να ακολουθούν τις τάσεις της εποχής.

Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά του μέλλοντος, που έχουν αρχίσει ήδη να διαδίδονται και στο παρόν. Χαρακτηριστικά που δεν αποτελούν προτεραιότητα να καλλιεργηθούν σε εκπαιδευτικό περιβάλλον, αλλά αποτελούν προσωπική ευθύνη και εξέλιξη για τον καθένα μας.

Προσωπική βελτίωση

Αν είναι κάτι που πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας και να έχουμε ως αδιαπραγμάτευτο όρο είναι πως όλοι μπορούμε και όλοι πρέπει να έχουμε ως μεγάλο στόχο την προσωπική μας βελτίωση. Και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται πρώτα απ’ όλα η προσπάθεια. Χρειάζεται, επίσης, να μάθουμε να είμαστε πιο δεκτικοί στις αλλαγές, να σκεφτόμαστε πιο διεξοδικά, να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας πιο σφαιρικά.

Και για την προσωπική βελτίωση δεν χρειάζεται απαραίτητα η εργασιακή εμπειρία. Σ’ έναν χώρο που «πάσχει» από πληροφόρηση, στο Ίντερνετ, κάθε θέλησή μας να κατακτήσουμε μια δεξιότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί με κάποια online μαθήματα, με αναθεώρηση, συνεχή αναζήτηση, έλεγχο και έρευνα.

Πάντα, βέβαια, η πράξη έρχεται πρώτη έναντι της θεωρίας, εντούτοις από μόνη της δύσκολα αντιπαρέρχεται του αισθήματος της συνήθειας, της ρουτίνας που οδηγούν σε στατικότητα. Ενώ με παράλληλη μελέτη βοηθάμε το μυαλό μας να ξεκολλήσει από πράγματα που θεωρούμε δεδομένα και εύκολα.  

Άλλωστε όποιος ψάχνεται πολύ στο αντικείμενό του και δεν το αφήνει σε ησυχία, τότε βρίσκει μπροστά του προκλήσεις και ευκαιρίες. Αυτές μπορεί μελλοντικά να μεταφραστούν σε θέσεις εργασίας, προαγωγές, ιδέες για startups κ.ο.κ.  

Αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν ακύρωση των σπουδών και των πανεπιστημιακών τίτλων. Κανείς δεν μπορεί να τα ακυρώσει. Απλά δεν πρέπει η γνώση να περιορίζεται εκεί. Όντως, οι σπουδές δίνουν μια τεράστια ευκαιρία για να ανοίξουμε τα μυαλά μας.

Αυτό είναι ένα από τα πιο ουσιώδη οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει. Το πως θα το εξελίξει μετέπειτα, εναπόκειται στο ίδιο το άτομο.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και εκδότρια του OnlinEpikairotita.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close