Απόψεις

Τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα στην Κύπρο

Οι πλείστοι διατρανώνουν ότι δεν αρκεί η αυστηροποίηση των ποινών αλλά πρέπει να αλλάξει η διαπαιδαγώγηση των νέων ώστε επιτέλους να αποκτήσουν μια καλύτερη οδηγική συμπεριφορά.

Κάθε φορά ένα νέο περιστατικό έρχεται να συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία, όμως ελάχιστα αλλάζουν την επαύριον αυτού.

Οι πλείστοι διατρανώνουν ότι δεν αρκεί η αυστηροποίηση των ποινών αλλά πρέπει να αλλάξει η διαπαιδαγώγηση των νέων ώστε επιτέλους να αποκτήσουν μια καλύτερη οδηγική συμπεριφορά. Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με αυτή την άποψη. Το πρόβλημα είναι με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το οποίο έχει άδεια οδηγού και δεν μπορεί να διαπαιδαγωγηθεί πλέον. Σ’ αυτό το μέρος του πληθυσμού μόνο η αυστηρότερη ποινή θα αποτρέψει παράνομες συμπεριφορές που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θάνατο κάποιο.

Η εισήγηση μου είναι ότι η Νομοθεσία δίνει τα όπλα στην Εισαγγελεία, στην Αστυνομία και στα Δικαστήρια για την επιβολή αυστηρότερων ποινών χωρίς να χρειαστεί ιδιαίτερη τροποποίηση αυτής. Όλοι συμφωνούμε ότι το πρόβλημα είναι τα θανατηφόρα ατυχήματα.

Τις πλείστες φορές η Εισαγγελεία καταχωρεί Κατηγορητήριο με βάση το άρθρο 210 του Ποινικού Κώδικα το οποίο επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 4 χρόνια. Η εισήγηση μου είναι ότι σε περιπτώσεις που ο οδηγός προκαλέσει το θάνατο κάποιου είτε μεθυσμένος είτε οδηγώντας με ταχύτητα άνω του 50% του επιτρεπτού ορίου του δρόμου, τότε το Κατηγορητήριο να καταχωρείτε με βάσει το άρθρο 205 του Ποινικού Κώδικα που αφορά την Ανθρωποκτονία και επιφέρει ως μέγιστη ποινή την δια βίου φυλάκιση.

Το Κατηγορητήριο μπορεί να αποδειχθεί με βάση τον ενδεχόμενο δόλο. Ότι δηλαδή ο Κατηγορούμενος μπορούσε να προβλέψει ότι με την ενέργεια του να οδηγήσει μεθυσμένος ή να οδηγήσει με μεγάλη ταχύτητα, η συμπεριφορά του αυτή πιθανόν να οδηγήσει σε θάνατο κάποιο συμπολίτη του.

Τα Δικαστήρια έχουν ήδη καταδικάσει  κατηγορούμενο σε θανατηφόρο ατύχημα, με την κατηγορία της Ανθρωποκτονίας το 2017, άρα υπάρχει και το απαραίτητο υπόβαθρο από την Νομολογία. Συνεπώς υπάρχουν τα όπλα με βάσει την υφιστάμενη Νομοθεσία να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη αποτροπή.

τροχαια δυστυχήματα κυπρος
Φωτογραφίες από πολύ πρόσφατα τροχαία στην Κύπρο.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close