Κυπριακό

Τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο και την τριμερή για το Κυπριακό

Η συνάντηση θα γίνει υπό τη μορφή δείπνου το βράδυ της Δευτέρας, με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη.

Στην ιστορική πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, που άλλοτε χωριζόταν στα δύο από το «τείχος της ντροπής», φιλοξενείται απόψε η άτυπη τριμερής συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν χωριστά στην γερμανική πρωτεύουσα την Κυριακή, ενώ έμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο, το ‘Adler Kempinski’, όπου θα γίνει η άτυπη συνάντηση, υπό τη μορφή δείπνου. Η άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Στην άτυπη τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας, 25 Νοεμβρίου 2019, αναμένεται να συζητηθούν εάν υπάρχουν και ποια είναι τα επόμενα βήματα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Το δείπνο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 19:30 (τοπική ώρα, 20:30 ώρα Κύπρου), με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη. Ακολούθως ενδέχεται να κληθούν να παραστούν και οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρισθεί αυτό από τα Ηνωμένα Έθνη.

Πριν από την έναρξη του δείπνου, οι ηγέτες των δύο πλευρών θα πραγματοποιήσουν χωριστές συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αρχικά, ο κ. Γκουτέρες θα δει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 18:50 (τοπική ώρα, 19:50 ώρα Κύπρου), κι έπειτα τον Τ/κ ηγέτη Ακιντζί στις 19:10 (τοπική ώρα, 20:10 ώρα Κύπρου).

Οι διεργασίες για την άτυπη συνάντηση έχουν ξεκινήσει από χθες και συνεχίζονται. Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν, Χολ Λουτ, που βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο, είχε χθες το βράδυ σύντομη κοινή συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Ερχάν Ερτσίλ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εκφράσει επανειλημμένα την πολιτική του βούληση για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ενώ θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η σύγκληση άτυπης διάσκεψης με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, ακόμη και εντός Δεκεμβρίου.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις που έκανε σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όπου έφτασε γύρω στις 21:45 (τοπική ώρα, 22:45 ώρα Κύπρου) είπε ότι μετέβη στο Βερολίνο με πρόθεση και επιθυμία να υπάρξει ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού και εύχεται να μπορέσουν να μεταφέρουν «καλά νέα» στην Κύπρο.

«Εδώ θα συζητήσουμε πάνω σε έναν οδικό χάρτη», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Η ιστοσελίδα Haber Kibris (Χαμπέρ Κίπρις) μετέδωσε ότι οι δύο απεσταλμένοι της στο Βερολίνο είχαν μια σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι δύο ηγέτες, και τον ρώτησαν εάν θα μπορούσε να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Τ/κ ηγέτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση στο πρόγραμμα αλλά «γιατί να μην γίνει;».

«Εάν οι Κύπριοι θέλουν, μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα μόνοι τους», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τυχαίο τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Ακιντζί

Το πρωί της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Ακιντζί συναντήθηκαν τυχαία την ώρα του προγεύματος στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν και αντάλλαξαν χαιρετισμό, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close