ΠολιτικήΤεχνολογία

Αβάσιμες οι ανησυχίες για 5G και fake news λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Σε παρέμβαση σχετικά με το δίκτυο της 5ης γενιάς (5G), προχώρησε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμες τις ανησυχίες που εκφράζονται από μερίδα πολιτών αλλά και ως ψευδείς ειδήσεις τα όσα αναφέρονται περί αδειοδότησης του στην Κύπρο.

«Μερίδα πολιτών εκφράζει έντονες ανησυχίες ότι σε περιοχές της Κύπρου διεξάγονται δήθεν εργασίες εγκατάστασης κεραιών ασύρματων δικτύων 5ης γενιάς (5G). Οι ανησυχίες αυτές είναι αβάσιμες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γραπτή δήλωση του.

Είχε προηγηθεί το περασμένο Σάββατο πυρπολισμός κεραίας της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA), η οποία ήταν τοποθετημένη σε οροφή κτιρίου που βρίσκεται σε περιοχή του Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την αστυνομία, η εγκληματική ενέργεια έγινε λόγω υποψίας ότι πρόκειται για κεραία 5G. Κάτι που διαψεύστηκε από την ίδια τη CYTA, η οποία ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κεραία βρίσκεται τοποθετημένη στον συγκεκριμένο χώρο εδώ και 20 χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην εγκληματική ενέργεια, η οποία όπως είπε «είχε ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή, η υγεία ευπαθών ομάδων, αλλά και γενικότερα η ομαλή ζωή των πολιτών».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις, τις οποίες όπως ο ίδιος είπε «κάποιοι ασυνείδητοι καλλιεργούν». Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση του 5G στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ουδεμία άδεια έχει παραχωρηθεί προς οιανδήποτε εταιρεία για εγκατάσταση ή χρήση κεραιών ασύρματων δικτύων 5ης γενιάς και ως εκ τούτου είναι ψευδείς και αβάσιμοι οι ισχυρισμοί πως διεξάγεται οποιαδήποτε εργασία για εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων».

Επίσης, σημείωσε ότι «οι μόνες εργασίες που λαμβάνουν χώρα είναι η συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων για αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών, λόγων των μέτρων που έχουν ληφθεί.»

«Η απόφαση για εγκατάσταση του δικτύου 5G θα ληφθεί με βάση τις επιστημονικές και μόνον, απόψεις, τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close