Τεχνολογία

Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος (Part 1)

(Parts: #1 / #2 / #3 / #4)

Μέρος 1ο.

Με αυτό το άρθρο ξεκινά μια σειρά άρθρων που στόχο έχει να εξηγήσει με απλά λόγια τι είναι το 5G, πώς θα αλλάξει τη ζωή μας με τις εφαρμογές του, καθώς επίσης την πολιτική του προέκταση.

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Το 5G στέκει ως προς το 5ης γενιάς ασύρματα δίκτυα, το 1G που εμφανίστηκε το 90 ήταν αυτό που μας επέτρεπε να μιλάμε στα κινητά, της 2ης γενιάς να στέλνουμε μηνύματα, της 3ης γενιάς να συνδέσουμε όλα τα κινητά/τάμπλετ μας με το ίντερνετ, της 4ης να ζητάμε όλο και περισσότερα MB.

Σε πρακτικό επίπεδο κάθε γενιά έδινε την δυνατότητα μετάδοσης μέχρι και 100 φορές περισσότερη πληροφορία.

Η ειδοποιός διαφορά του 5G από το 4G

Κάποιος θα μου πει πως το 5G απλά θα ναι 100 φορές γρηγορότερο ίντερνετ, κάτι που ισχύει, είναι όμως η μισή αλήθεια. Η μαγεία του όμως δεν βρίσκεται εκεί, αλλά σε κάτι που όσοι έχουν παίξει παιχνίδια θα καταλάβουν απόλυτα, latency πολύ χαμηλό. Πιο πρακτικά θα ναι σαν να έχετε οπτική ίνα αλλά wireless.

Σκεφτείτε την στιγμή που πατάτε το κουμπί να ανάψει ο θερμοσίφωνας σας και αυτό γίνεται άμεσα. Φανταστείτε αυτό να μπορείτε να το κάνετε από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου βρίσκεστε με την ίδια ακριβώς αμεσότητα. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του είναι που θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Στo 2o μέρος θα εισαχθούν οι έννοιες του IoT (internet of things), και AI (Artificial intelligence) με παραδείγματα πρακτικών εφαρμογών.

Διαβάστε και τα υπόλοιπα: #2 / #3 / #4

Διαβάστε περισσότερα

Yiannis Martharis

Ποδηλάτης, ορθολογιστής, και κάπου στο βάθος μηχανικός συστημάτων πληροφορικής για βιοποριστικούς λόγους.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close