Τεχνολογία

Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος (Part 2)

(Parts: #1 / #2 / #3 / #4)

Μέρος 2ο – Οι εφαρμογές.

Στο πρώτο μέρος της σειράς εξήγησα σε πρακτικό επίπεδο το τι είναι το 5G, τονίζοντας πως δεν είναι απλά πιο γρήγορο ίντερνετ και αναφέρθηκα στον όρο internet of things. Πάμε να δούμε τι σημαίνει αυτό.

Με απλά λόγια ένα αντικείμενο, είτε είναι άνθρωπος, είτε είναι ζώο, είτε είναι ο αισθητήρας ενός βηματοδότη είτε ο αισθητήρας της πίεσης των ελαστικών σας μπορεί να επικοινωνεί με ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο αποδέκτη, που αυτός μπορεί να ναι ο γιατρός μας, ο γεωργός, ο μηχανικός κλπ.

Είναι για αυτό που δημιουργήθηκε η ανάγκη για την αύξηση των ΙΡ και την δημιουργία του πρωτοκόλλου IPv6 που είναι ουσιαστικά αυτό που δίνει την μοναδική ηλεκτρονική μας ταυτότητα.

Internet of Things

Πως αυτή η τεχνολογία θα αλλάξει τον κόσμο;

Το βασικότερο είναι ο αυτοματισμός. Από την στιγμή που η πληροφορία μπορεί να δίνεται άμεσα, είναι φανερό πως και οι αποφάσεις θα μπορούν να παρθούν ανάλογα. Θα μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί real time ανά πάσα στιγμή το τι γίνεται στον τομέα του ενδιαφέροντος του.

Μερικά παραδείγματα

Τομέας υγείας
Ανά πάσα στιγμή θα μπορούν οι γιατροί να ξέρουν την κατάσταση των ασθενών τους, π.χ. τα επίπεδα του σακχάρου τους, αν ο βηματοδότης δουλεύει σωστά κλπ. Αυτό θα επιτρέψει την άμεση επέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πχ έγινε ένα δυστύχημα,ένας γιατρός θα μπορεί να χειρουργήσει από μακριά γλυτώνοντας πολύτιμο, κρίσιμο χρόνο για την ζωή κάποιου.

Τροχαία κίνηση
Θα μπορεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα να μετράει την διέλευση των αυτοκινήτων και τα φανάρια να προσαρμόζονται ανάλογα. Θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποιοι δρόμοι έχουν μεγάλη συμφόρηση για να την αποφύγουμε. Θα γίνει δυνατή η ύπαρξη αυτόνομων οχημάτων που δεν θα χρειάζονται οδηγούς.

Επιχειρήσεις
Θα μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές εφόσον θα ναι σε θέση να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που υπάρχει σπατάλη πόρων, όπως ενέργειας, χρόνου.

Αυτά είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα και προφανώς όχι τα μόνα, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, όπως είναι δεδομένο πως δεν θα συμβούν αύριο, ένα αύριο όμως που δεν είναι πολύ μακριά, σχεδόν όλοι χρησιμοποιείτε την Siri, Bixbie, Alexa, κλπ.

Γίνεται φανερό (ελπίζω) το μέγεθος της αλλαγής. Μια αλλαγή που φέρνει ανταγωνισμούς αλλά και συγκρούσεις. Αυτό είναι το κεφάλαιο που θα αναλύσω στο 3ο μέρος.

Διαβάστε και τα υπόλοιπα: #3 / #4

Διαβάστε περισσότερα

Yiannis Martharis

Ποδηλάτης, ορθολογιστής, και κάπου στο βάθος μηχανικός συστημάτων πληροφορικής για βιοποριστικούς λόγους.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close