Τεχνολογία

Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος (Part 3)

(Parts: #1 / #2 / #3 / #4)

Μέρος 3ο – Ο αθέατος πόλεμος.

Από το προηγούμενο άρθρο ελπίζω να έγινε κατανοητό πως πλέον η τεχνολογία είναι έτοιμη να κάνει μια σημαντική μετάβαση. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό σε οποιονδήποτε τομέα είναι λογικό να δημιουργηθούν τρομεροί ανταγωνισμοί αφού τα λεφτά που παίζονται είναι τεράστια. Ας δούμε πως εκφράζεται αυτό.

Τα δεδομένα (data) αυτή την στιγμή είναι το πιο πολύτιμο εμπορεύσιμο προϊόν του πλανήτη ξεπερνώντας το πετρέλαιο. Υπολογίζεται πως το 2020 θα ξεπεράσουν το 1 δις την ΜΕΡΑ. Καθόλου τυχαίο που η Ε.Ε. θέσπισε τον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα γνωστό ως GDPR.

Η κόντρα Κίνας-Αμερικής και η Huawei

Η Huawei μέχρι πριν 1 χρόνο είχε φτάσει στην 2η θέση των πωλήσεων κινητών, μέχρι που ο Τραμπ με διάταγμα απαγόρευσε στις Αμερικάνικες εταιρίες να έχουν συναλλαγές μαζί της.

Την ίδια στιγμή την κατηγορούσε για κατασκοπία, την οποία όμως ποτέ δεν απέδειξε. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν τα κινητά τηλέφωνα, παρότι εκεί άγγιξε την καθημερινότητα μας.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι όλος αυτός ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει το 5G. Και όταν μιλάμε για εξοπλισμό δεν μιλάμε μόνο για αντένες ή δρομολογητές (routers) αλλά και για data centers ( χώρος αποθήκευσης όλων αυτών των δεδομένων, το γνωστό σας cloud).

[Photo Credits: SHUTTERSTOCK]

H Huawei αυτή την στιγμή έχει την πιο ανεπτυγμένη και καλύτερη τεχνολογία, ενδεικτικά να αναφέρω πως ΟΛΕΣ οι σχετικές Κυπριακές εταιρίες τις χρησιμοποιούν, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Αντίπαλος σε αυτή την κούρσα;

Η Αμερικάνικη Cisco που αυτή την στιγμή είναι αρκετά πίσω, με την Ρωσία να παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει ή και να συμμετέχει σε όλο αυτό, αφού δεν έχει αναπτύξει σε εμπορικό βαθμό τέτοιες τεχνολογίες.

Αυτός ο πόλεμος δεν έχει ράμπο, αλλά γραβατωμένους και geeks που η δουλειά τους είναι να δώσουν το πλεονέκτημα στον κάθε μονομάχο, είτε ασκώντας πολιτικές πιέσεις, είτε παράγοντας τεχνολογία, είτε καταστρέφοντας την τεχνολογία του αντιπάλου, είτε εμποδίζοντας την εφαρμογή της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι κυβερνοεπιθέσεις, (cyber attacks), αλλά και η διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news). Είναι ένας πόλεμος αντισυμβατικός που μας πιάνει όλους απροετοίμαστους, και εύκολα θύματα και των κυβερνοεπιθέσεων αλλά και των ψευδών ειδήσεων. Έχουμε το αποδεδειγμένο παράδειγμα της Cambridge Analytica data scandal που πιθανότατα καθόρισε και τις Αμερικάνικες εκλογές.

Θα υπάρξει και 4ο μέρος ως επίλογος που θα εξετάζει τους κινδύνους αλλά και τα ηθικά διλήμματα που δύναται να παρουσιαστούν στο μέλλον.

Διαβάστε και το τελευταίο: #4

Διαβάστε περισσότερα

Yiannis Martharis

Ποδηλάτης, ορθολογιστής, και κάπου στο βάθος μηχανικός συστημάτων πληροφορικής για βιοποριστικούς λόγους.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close