Τεχνολογία

Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος (Part 4)

Μπαίνουμε πλέον σε μια εποχή που ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα αλλάξει.

(Parts: #1 / #2 / #3 / #4)

Μέρος 4ο – Ο επίλογος.

Το συμπέρασμα από τα προηγούμενα άρθρα είναι πως πλέον μπαίνουμε σε μια εποχή που ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα αλλάξει. Αυτή η αλλαγή δεν θα έρθει βεβαίως χωρίς προκλήσεις, δεν θα ‘ναι χωρίς κόστος, και αυτές θα εξεταστούν στο τελευταίο μέρος

Οι χρήστες
Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους που αντιμετωπίζουμε όσοι είμαστε επικεφαλής τμημάτων πληροφορικής είναι κατά πόσον οι χρήστες μας θα μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες.

Είναι γνωστό στον κάθε επαγγελματία της πληροφορικής πως πάντα ο αδύναμος κρίκος είναι οι χρήστες και οι κακές πρακτικές είναι πάντα η μεγαλύτερη τρύπα, όσο για την λειτουργία όσο και για την ασφάλεια, και πιστέψτε με παίζει σοβαρό ρόλο στην κάθε απόφαση. Αυτό μας φέρνει στον επόμενο μεγάλο κίνδυνο.

Η ασφάλεια των δεδομένων
Στο 3ο μέρος αναφέρθηκα στις κυβερνοεπιθέσεις. Εφόσον κάτι είναι τόσο πολύτιμο κάποιοι θα θέλουν να το κλέψουν. Εδώ είναι ο επόμενος μεγάλος πονοκέφαλος των ειδικών πληροφορικής. Πως θα τα προστατέψουν; Αυτός ο πόλεμος όμως δεν έχει βόμβες έχει προγραμματισμό, κώδικα και ατέλειωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη. Αυτοί θα είναι και οι επόμενοι ράμπο.

Η απώλεια της ιδιωτικότητας μας
Υπάρχει μια αρχή που λέει πως αν κάτι είναι δωρεάν τότε το προϊόν είμαστε εμείς. Το Cambridge Analytica data scandal είναι ενδεικτικό, αλλά όχι το μόνο. Πρωταγωνιστής το Facebook, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και το google κλπ, και εδώ προκύπτει και ο κανονισμός GDPR, που ενώ για σας μια selfie μπορεί να ναι τρόπος επίδειξης, αυτόματα αυτή μας κάνει προϊόν. Οι διαφημίσεις προσαρμόζονται πάνω στις προτιμήσεις μας, και είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο που εκμεταλλεύτηκε η analytica.

Τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence)
Νομοτελειακά κάποια στιγμή εφόσον οι μηχανές αποκτούν την ικανότητα να μαθαίνουν τις συνήθειες μας, τα θέλω μας, θα καταλήξουν να παίρνουν και αποφάσεις, κάτι που ήδη το κάνουν σε μικρό βαθμό, πχ τις διαφημίσεις που θα μας δείξουν, τις ειδήσεις που θα μας παρουσιάσουν.

Εδώ προκύπτει ίσως και το πιο σοβαρό ηθικό δίλημμα της ανθρωπότητας σε σχέση με την τεχνολογία.

Εν κατακλείδι
Μέσα από αυτή την σειρά αναρτήσεων προσπάθησα να εξηγήσω ως μηχανικός πληροφορικής όσο πιο απλά μπορούσα το μέλλον που θεωρώ πως αναπόφευκτα θα έρθει. Αυτός που θα προσαρμοστεί γρηγορότερα και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από την σωστή επιμόρφωση θα έχει και το πλεονέκτημα ή έστω δεν θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση.

Διαβάστε τα προηγούμενα : #1 / #2 / #3

Διαβάστε περισσότερα

Yiannis Martharis

Ποδηλάτης, ορθολογιστής, και κάπου στο βάθος μηχανικός συστημάτων πληροφορικής για βιοποριστικούς λόγους.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close