ΚύπροςΤεχνολογία

Ξεκινά διαγωνισμός για άδειες 5G στην Κύπρο

Εντός του μήνα η διεξαγωγή της δημοπρασίας των συχνοτήτων που θα αξιοποιηθούν στα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) στην Κύπρο. Τέλος του χρόνου η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης. Πρόκειται για μία νομική υποχρέωση που έχουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντός Ιουλίου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ραδιοσυχνοτήτων που θα αξιοποιηθούν στα δίκτυα 5ης γενιάς (5G). Πρόκειται για μία νομική υποχρέωση που έχουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ως στόχο την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων εντός του 2020.

Ο διαγωνισμός θα γίνει με τη διαδικασία της δημοπρασίας από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ), το οποίο αποτελεί και την αρμόδια αρχή για εξουσιοδότηση της χρήσης ραδιοσυχνοτήτων. Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να χορηγηθούν τα δικαιώματα χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων για τις ζώνες των 700 MHz και 3.6 GHz. Η ζώνη των 26 GHz δεν θα αδειοδοτηθεί, καθώς δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία ζήτησης από την αγορά, σύμφωνα με το αρμόδιο υφυπουργείο.

Οι εξουσιοδοτήσεις θα έχουν χρονική διάρκεια 20 ετών και θα περιλαμβάνουν την υποχρέωση ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύων 5G, τα οποία θα καλύπτουν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλους τους αυτοκινητοδρόμους, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Ενίσχυση σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής και νέες θέσεις εργασίας

«Η τεχνολογία 5G έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει σημαντικά σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των πολιτών, ενώ αποτελεί καίρια υποδομή για τη λειτουργία και διατήρηση ζωτικών κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών, προσφέροντας ευκαιρίες για ολόκληρη την κοινωνία σε βασικούς τομείς όπως ενέργεια, υγεία, γεωργία, βιομηχανία και οι μεταφορές.», ανέφερε το γραφείο τύπου του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σε ανακοίνωσή του.

Ανέφερε ακόμα ότι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G αναμένεται να δημιουργήσει περί των 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων. «Τα δίκτυα 5G αποτελούν μία επαναστατική τεχνολογία, η οποάι αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την πράσινη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε μερικά παραδείγματα συσκευών, κλάδων και εφαρμογών που μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν με τη χρήση της τεχνολογίας 5G, όπως τα αυτόνομα οχήματα, η βιομηχανική ρομποτική, η τηλεϊατρική, οι «έξυπνες» πόλεις και το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things).

Διαβεβαιώσεις του Υφυπουργείου για ανησυχίες πολιτών

Ειδική αναφορά στις ομάδες πολιτών που κάνουν λόγο για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον από τη λειτουργία των δικτύων 5G έκανε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ότι δεν προκύπτει επιστημονική τεκμηρίωση για πρόκληση προβλημάτων στην υγεία και το περιβάλλον, εφόσον τηρούνται τα όρια έκθεσης που καθορίστηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή για Προστασία από Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία (ICNIRP) και υιοθετήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ευρωπαϊκή Ένωση (Σύσταση 1999/519/ΕΚ), και το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Στο πλαίσιο της Αρχής της Προφύλαξης, η ICNIRP έχει καθορίσει τα εν λόγω όρια έκθεσης του κοινού πενήντα (50) φορές χαμηλότερα από τα εργαστηριακά όρια ασφαλείας, προκειμένου να καλύπτουν και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού», ανέφερε το αρμόδιο υφυπουργείου, προσθέτοντας ότι από τα όρια έκθεσης της ICNIRP, η Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση της «αρχής συνετούς αποφυγής», έχει υιοθετήσει επιπρόσθετους περιορισμούς στην εγκατάσταση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος. Σπουδές Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button