Λάρνακα

Θετική κατάληξη και νέοι ορίζοντες για τη Λάρνακα

Θετική κατάληξη είχαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings για την πρωτοποριακή ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας. Πέραν των 2.500 θέσεων εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν, μας λέει εκπρόσωπος της κοινοπραξίας.

Η κυβέρνηση και η κοινοπραξία Κυπριακών και Ισραηλινών συμφερόντων Kition Ocean Holdings κατέληξαν σε συμφωνία το βράδυ της Τετάρτης, σε όλους τους όρους της σύμβασης παραχώρησης για τη μεγαλεπήβολη ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, ενώ τώρα απομένουν οι υπογραφές για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

«Είναι μία ιστορική ημέρα για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας αλλά και για την Κύπρο», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ανακοινώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια επένδυση αξίας ενός δισεκατομμυρίου, που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη Λάρνακα, όσο και για την οικονομία της Κύπρος.

Τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και η κοινοπραξία δηλώνει πανέτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες υλοποίησης του έργου.

Τι θα περιλαμβάνει το έργο – Η πρόταση της κοινοπραξίας

Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings μας ανέφερε ότι «η εταιρεία προτείνει την υπερσύγχρονη αναβάθμιση και επέκταση του Λιμανιού της Λάρνακας, ούτως ώστε να καταστεί πόλος έλξης νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κρουαζιέρων αναψυχής, του διακομιστικού εμπορίου και της ενέργειας».

Σκοπός είναι, όπως μας είπε, σε πρώτο στάδιο η εκσυγχρόνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του λιμανιού ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα όλοι οι υφιστάμενοι χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να παραμείνουν εντός του λιμανιού εάν το επιθυμούν.

Αναφορικά με τη Μαρίνα Λάρνακας, στην πρόταση της κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings διαλαμβάνεται επέκταση της υφιστάμενης Μαρίνας, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί 650 σκάφη, μήκους από 5 μέχρι 150 μέτρα.

Η νέα Μαρίνα θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χώρους εστίασης, χώρους αναψυχής και πρασίνου, παιδότοπους, εμπορικούς και ξενοδοχειακούς χώρους, πολυτελείς επαύλεις. Θα περιλαμβάνει, επίσης, ένα μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό και ιατρικό κέντρο, με τη δυνατότητα φιλοξενίας φοιτητών οι οποίοι θα μπορούν να σπουδάσουν και να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στη διαχείριση ξενοδοχείων, ιατρικών σπουδών και σπουδών που σχετίζονται με την θαλάσσια βιομηχανία.

[Νέα όψη θα αποκτήσουν το λιμάνι και η μαρίνα στη Λάρνακα. Δείτε εικόνες.]

Πέραν των 2.500 θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας μετά την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας, κάτι που αν συμβεί θα επιφέρει και σημαντικά έσοδα στην κυπριακή οικονομία. «Η εταιρεία ευελπιστεί ότι μέσω αυτού του έργου, θα αναπτυχθεί άμεσα η πόλη της Λάρνακας καθώς και η ευρύτερη περιοχή, με σημαντικά οφέλη σε ολόκληρη την Κύπρο.», είπε.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας σημείωσε ότι το έργο αυτό θα ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας και θα δώσει μία νέα ώθηση στην οικονομία και στην ανάπτυξη της Λάρνακας. Χαρακτήρισε ως «ευχάριστη έκπληξη» την ανακοίνωση του υπουργού, διότι όπως είπε «μιλάμε για ένα έργο το οποίο η Λάρνακα περιμένει εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μία νέα εποχή για την Λάρνακα».

Σημειώνεται πως η κοινοπραξία Kition Ocean Holdings αποτελείται από δυο εταιρείες με πολύχρονη εμπειρία στις μεικτές αναπτύξεις παρομοίου τύπου στο εξωτερικό, καθώς επίσης και στη διαχείριση λιμανιών και μαρίνων ανά το παγκόσμιο. Σ’ αυτήν δεν περιλαμβάνεται καμία εταιρεία που έχει σήμερα παρουσία σε άλλα λιμάνια ή μαρίνες στην Κύπρο.

Το έργο θα παρουσιαστεί λεπτομερώς σε συνέντευξη Τύπου θα παραθέσει η κοινοπραξία Kition Ocean Holdings μαζί με τον Δήμο Λάρνακας.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close