Κυπριακό

Θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ως ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την τριμερή συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση είπε ότι υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια, με διαβουλεύσεις εκ μέρους των διαπραγματευτών και της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, που οδήγησε με τη συναίνεση του Γενικού Γραμματέα και των δύο ηγετών στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα ΗΕ ως δήλωση του ΓΓ.

«Παρά τις γνωστές δυσκολίες, το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης θεωρείται ως ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει, σε συνεργασία με τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, την προσπάθεια για σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης.

«Μιας συνάντησης με εντολή τη συμφωνία όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου και δημιουργικού διαλόγου που θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.», είπε.

Επεσήμανε την καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο πλευρών για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση όπως καταγράφεται στο ανακοινωθέν, περιλαμβάνουν τη κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις μέχρι τώρα επιτευχθείσες συγκλίσεις και ,βεβαίως, το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε, παράλληλα, ότι για να γίνει εφικτή η επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, πρέπει να τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου.

«Θα ήθελα να επισημάνω πως είναι αυτονόητο πως για επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει, πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις όποιες απειλές εποικισμού της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη.», είπε.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close