Οι Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι που είναι ενάντια στην κατοχή

Jasmine Movement Cyprus
[Photo Credits: CNA]

Έξι Τουρκοκύπριοι κατέρχονται στις Ευρωεκλογές, εμπνευσμένοι από τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη και με το σύνθημα «Ενωμένοι-Δυνατοί, ενάντια στην Κατοχή».

Το Κίνημα Γιασεμί (Jasmine Movement Cy) παρουσίασε τα έξι πρόσωπα που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του στις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019.

Οι Σενέρ Λεβέντ, Ιμπραχίμ Αζίζ, Οζ Καραχάν, Λεϊλά Χουσεΐν (Κιράλπ), Ζεκί Μπεσικτεπελί και Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ, είναι Κύπριοι που μιλάνε τουρκικά και διεκδικούν μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα βιογραφικά των 6 υποψηφίων του Κινήματος Γιασεμί μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κατά τη διάσκεψη Τύπου που έγινε την Τετάρτη (13/3) στην Δημοσιογραφική Εστία, οι έξι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές εξήγησαν τι είναι το Κίνημα Γιασεμί και μίλησαν για τους λόγους που κατέρχονται ως υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές.

Ο Σενέρ Λεβέντ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε ότι ένας από τους λόγους είναι για να αποκαλύψουν τι συμβαίνει πραγματικά, επισημαίνοντας πως ενώ στο νότιο τμήμα της Κύπρου ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο βόρειο τμήμα της ισχύει το κεκτημένο της Άγκυρας.

«Κάτω από την ισλαμοφασιστική δικτατορία του Ταγίπ Έρντογαν και του κόμματός του έχουν εκμηδενιστεί στην Τουρκία τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε μαστίγιο κατά της αντιπολίτευσης και οι φυλακές έχουν γεμίσει με ανθρώπους που διέπραξαν το αδίκημα της έκφρασης της άποψής τους» είπε ο κ. Λεβέντ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το νησί μας βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας από το 1974, την πιο τραγική χρονιά για την πατρίδα μας, αλλά αυτή η κατοχή δεν είναι μόνο στρατιωτική.

«Εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί και σε μια πολιτική κατοχή, καθώς, λόγω του πληθυσμού που μεταφέρεται συστηματικά από την Τουρκία, η δημογραφική δομή αλλοιώθηκε και οι Τουρκοκύπριοι γίνονται μειονότητα. Οι έποικοι από την Τουρκία έφτασαν να είναι πενταπλάσιοι από τους Κύπριους. Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο οι έποικοι να γίνουν ντόπιοι και οι ντόπιοι να μείνουν χωρίς πατρίδα, ενώ συνεχίζεται η λεηλασία των εδαφών των Ελληνοκυπρίων που υφαρπάχθηκαν με τη βία των όπλων το 1974» είπε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι υποψήφιοι του Κινήματος Γιασεμί είναι οι μόνοι

Ανέφερε ακόμα ότι, «μέχρι σήμερα, οι ηγεσίες και τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης και της ειρήνης. Μερικά παραδείγματα είναι η διαιώνιση του θέματος των αγνοουμένων, το γεγονός ότι δεν πήγαν ούτε μια φορά μαζί οι δύο ηγέτες σε έναν ομαδικό τάφο, το ότι δεν άνοιξε το Βαρώσι και το ότι δεν δικάστηκαν οι εγκληματίες πολέμου».

Ο 29 χρονος Οζ Καραχάν, ο οποίος κατάγεται και μένει μόνιμα στη Λάρνακα, είπε ότι ο λόγος που ο ίδιος κατέρχεται ως υποψήφιος είναι γιατί πολλοί ξεχνούν ότι η Κύπρος είναι ακόμα υπό κατοχή, στα κατεχόμενα συνεχίζεται ακόμα μια γενοκτονία.

«Είμαστε υποψήφιοι για να συνεχίσουμε τον αγώνα της επανένωσης της πατρίδας μας, είμαι υποψήφιος να φωνάξω ότι η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους» είπε ο κ. Καραχάν.

Ο Ιμπραχίμ Αζίζ, μιλώντας στα ελληνικά, είπε ότι δεν υπόσχονται πολλά πράγματα, παρά μόνο ότι θα αγωνιστούν μέχρι τον τερματισμό της κατοχής της πατρίδας μας.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «μπαίνουμε σε αυτή την άνιση μάχη ξέροντας ότι έχουμε απέναντι μας δυνατές ομάδες αλλά δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε τι κάνουμε, ξέρουμε γιατί είμαστε υποψήφιοι».

Στην αγάπη που έχει για την Κύπρο στηρίζει την υποψηφιότητα της η Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ λέγοντας ότι μετά τα γεγονότα το 1974 η Τουρκία έδειξε για ακόμα μια φορά τον πραγματικό της φασιστικό και ισλαμικό εαυτό με τις επιθέσεις ενάντια της εφημερίδας «Αφρίκα».

Η Λεϊλά Χουσεΐν (Κιράλπ), με μεταφορικό τρόπο συνέδεσε το γιασεμί με την τραγωδία της Κύπρου λέγοντας ότι το είναι ένα λουλούδι που παρ’ όλες τις καιρικές συνθήκες διατηρεί το λευκό χρώμα και την μυρωδιά του.

«Υπάρχει ένα γιασεμί που με επηρεάζει και αυτό είναι το γιασεμί που είναι τυλιγμένο μέσα στα συρματοπλέγματα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κάτω από τα ερείπια των σπιτιών και παρόλα αυτά εδώ και 45 χρόνια παραμένει πράσινο κα ζωντανό φωνάζοντας με τη μυρωδιά του ότι είμαι ακόμα εδώ, ζωντανό» είπε η κ. Χουσεΐν.

Στα ελληνικά μίλησε και ο Ζεκί Μπεσικτεπελί, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των αξιών της ελευθερίας και της πατρίδας, τονίζοντας πως όλοι οι Κύπριοι πρέπει να ενωθούν στον αγώνα εναντίον της κατοχής.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διαφορά του συνθήματος «ολική Κύπρος», σύνθημα που χρησιμοποιεί και το Κίνημα Γιασεμί και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο κ. Λεβέντ είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελληνοκύπριων δημοσιογράφων ότι ο ίδιος αναφέρεται σε κατοχή ενώ ο κ. Κιζίλγιουρεκ δεν κάνει αναφορά σε κατοχή σημειώνοντας ότι αν ψηφιστεί ο Κιζίλγιουρεκ τότε στην Ευρώπη θα υποστηρίξει την Τουρκία και τα δικαιώματα της.

«Η Τουρκία εμένα προσπάθησε να σκοτώσει και όχι τον Νιαζί» είπε.

Σε ερώτηση γιατί είναι μόνο Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι και δεν υπάρχουν Ελληνοκύπριοι ο κ. Λεβέντ είπε ότι, εδώ δεν βρισκόμαστε ως Τουρκοκύπριοι αλλά ως Κύπριοι, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, άτομα που καταδικάζουν την τουρκική κατοχή ενώ έκανε αναφορά στην καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας της σκέψης και έκφρασης στα κατεχόμενα.

Στο θέμα των αγνοουμένων είπε μεταξύ άλλων ότι, δεν γίνεται σοβαρή προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων αναφέροντας ότι πολλές φορές απεύθυνε έκκληση στους ηγέτες όπως παραστούν μαζί σε κηδεία αγνοουμένων.

Βρες περισσότερα νέα και άρθρα για τις Ευρωεκλογές στη σελίδα μας Ευρωεκλογικά.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.