Στους Γουίλιαμ Νορντχάους και Πολ Ρόμερ το Νόμπελ Οικονομίας 2018

Nordhaus and Romer -- NOBEL PRIZE 2018
[Photo Credits: Ill. Niklas Elmehed / NOBEL MEDIA]

(OnlinEpikairotita) — Σε δύο Αμερικανούς οικονομολόγους απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας για το 2018. 

Πρόκειται για τους Γουίλιαμ Νορντχάους και Πολ Ρόμερ, οι οποίοι ενσωμάτωσαν την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική καινοτομία στη μακροοικονομική ανάλυση.

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το έργο των βραβευθέντων βοήθησε να δοθούν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για το πώς να προωθηθεί η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη και να βελτιωθεί η ευημερία των ανθρώπων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση τους: “Τα ευρήματά τους διεύρυναν σημαντικά την οικονομική ανάλυση με την κατασκευή μοντέλων που εξηγούν πώς η οικονομία της αγοράς αλληλεπιδρά με τη φύση και τη γνώση”.

Το βραβείο νόμπελ συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Γουίλιαμ Νορντχάους

William D. Nordhaus
[Photo Credits: Ill. Niklas Elmehed / NOBEL MEDIA]

Ο 77χρονος Γουίλιαμ Νορντχάους, αποφοίτησε από την Ακαδημία Phillips στο Andover και στη συνέχεια έλαβε το B.A. και Μ.Α. από το Yale το 1963 και το 1973, αντίστοιχα.

Κατέχει επίσης Πιστοποιητικό από το Institut d’Etudes Politiques (1962) και Ph.D. από το MIT (1967). Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης από το 2014 έως το 2015.

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησε ένα ποσοτικό μοντέλο που περιγράφει την αλληλεπίδραση μεταξύ της οικονομίας και του κλίματος και έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία.

Η έρευνά του περιλαμβάνει και την οικονομική ιστορία και είναι επίσης γνωστός για τη συγγραφή μελέτης που πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ προέβλεψε ότι το κόστος ενός πολέμου θα έφθανε έως και τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πολ Ρόμερ

Paul M. Romer
[Photo Credits: Ill. Niklas Elmehed / NOBEL MEDIA]

Ο 62χρονος Πολ Ρόμερ, είναι Αμερικανός οικονομολόγος πρωτοπόρος της θεωρίας ενδογενούς ανάπτυξης.

Υπήρξε επικεφαλής οικονομολόγος και ανώτερος αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2018, αποχωρώντας από τη θέση του ως καθηγητή οικονομικών στην σχολή Stern της Business στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Πριν από αυτό, ο Romer ήταν καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, καθηγητής οικονομικών στο Graduate School of Business του Πανεπιστημίου του Stanford και ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης του Stanford, του Ινστιτούτου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής του Stanford και του Hoover Institution.

Αποφοίτησε από την Ακαδημία Phillips Exeter και απέκτησε το B.S. στα μαθηματικά το 1977 και ένα μεταπτυχιακό στα οικονομικά το 1978, καθώς και ένα Ph.D. στην οικονομία το 1983, και από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και στο Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας.

Είχε δείξει το πώς οι οικονομικές δυνάμεις διέπουν την προθυμία των εταιριών να παράγουν νέες ιδέες και καινοτομίες, θέτοντας τα θεμέλια για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, γνωστό ως θεωρία ενδογενούς ανάπτυξης.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com