Κόσμος

Η Αγία Σοφία ξανά τζαμί, με απόφαση του Τουρκικού δικαστηρίου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε την Παρασκευή το διάταγμα Ατατούρκ του 1934, με το οποίο όριζε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο, ανοίγοντας το δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μίας τέτοιας ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, το οποίο δημοσιοποίησε μέσω Twitter. Λίγο πριν τις 9:00 μ.μ. (τοπική ώρα) θα εκφωνήσει ομιλία σχετικά με την απόφαση του Τουρκικού δικαστηρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Τουρκικής προεδρίας.

  

Νωρίτερα σήμερα, η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) είχε τονίσει πως πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η UNESCO σημείωσε ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button