Κόσμος

Ο Τραμπ έβαλε βέτο στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ

Βέτο στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2021 έβαλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε προαναγγείλει πριν τρεις εβδομάδες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διατυπώσει τις ενστάσεις του και δεν κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του παρά το γεγονός ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός ύψους 740 δις δολαρίων πέρασε με διακομματική πλειοψηφία , ως είθισται.

Αρνούμενος να υπογράψει το νομοσχέδιο, ο κ. Τραμπ ανέφερε μία σειρά διατάξεων, συμπεριλαμβανομένης μιας που θα επέτρεπε στον στρατό να αφαιρέσει τα ονόματα των ομοσπονδιακών ηγετών από στρατιωτικές βάσεις. Στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίηση ότι θα κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο, είπε ότι ο νόμος Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας «περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».

Ένσταση εξέφρασα και για τον περιορισμό απόσυρσης στρατευμάτων τόσο από το Αφγανιστάν όσο και από την Ευρώπη. Στο μήνυμά του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «δώρο προς την Κίνα και τη Ρωσία».

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, χωρίς ωστόσο οι ενστάσεις του να αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο. Αν δεν ξεπεραστεί ο σκόπελος θα είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες που δεν θα έχει κυρωθεί αμυντικός προϋπολογισμός.

Μολονότι τα οκτώ προηγούμενα βέτο που άσκησε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος πέρασαν, χάρη στη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά το βέτο θα παρακαμφθεί, λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπερψήφισε τον NDAA με ψήφους 84 υπέρ έναντι 13 κατά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button